Annons

LRF om vanvård: ”Ingen gör något sådant här i berått mod”

Tommy Pettersson, från LRF:s kommungrupp, känner stort medlidande för djuren när han läser om vanvården men poängterar att det är ovanligt och att de flesta bönderna gör allt för att deras djur ska må bra.
BORGHOLMS KOMMUN • Publicerad 15 juli 2018
Tommy Pettersson, från LRF:s kommungrupp, vill inte kommentera det aktuella fallet men framhäver att de allra flesta lantbrukare gör allt de kan för att deras djur ska må bra.
Tommy Pettersson, från LRF:s kommungrupp, vill inte kommentera det aktuella fallet men framhäver att de allra flesta lantbrukare gör allt de kan för att deras djur ska må bra.Foto: ARKIV

– Jag vill inte kommentera det aktuella fallet. Men det är jobbigt när sådant här inträffar, ingen vill att det här ska hända. Jag känner stort medlidande för djuren, säger Tommy Pettersson, från LRF:s kommungrupp och fortsätter:

– Men också för lantbrukaren. Jag vill påpeka att det finns ingen människa som gör något sådant här i berått mod. Antingen handlar det om droger, ekonomi eller sjukdom som gör att detta inträffar.

Annons

Hur påverkar sådant här lantbruksnäringen?

– Det är givetvis negativt och ingen vill att något sådant här ska hända. Det här skapar svallvågor som gör att vanliga konsumenter kanske funderar på varför de ska äta kött när bönderna inte sköter sina djur.

Men han upplever ändå att många är positiva till lantbruket rent generellt.

– Som bonde är man privilegierad för folk ställer upp på oss till hundra procent. Konsumenterna hjälpte oss i mjölkkrisen, vattenkrisen och nu helhjärtat med foderbristen. Det är imponerande och det skulle de inte göra om de inte ville ha oss kvar.

Han vill poängtera att de allra flesta bönderna jobbar hårt för sina djurs bästa.

– De kämpar varje dag för att djuren ska må bra och särskilt nu när det är foderbrist då man jobbar för fullt för att hitta alternativ.

– Det här är en olycklig situation. Det är hemskt och tyvärr händer det ibland men det är trots allt väldigt ovanligt.

Hur ska fall som detta kunna förhindras i framtiden?

– För en lantbrukare i ett sådant här läge är det kanske svårt att själv inse allvaret och ännu svårare att be grannen om hjälp. Det är mycket prestige och man vill inte vara sämre än grannen.

– Men det kanske kan lösas på bättre sätt genom att länsstyrelsen har tätare samarbete med LRF. Givetvis ska de följa sina regler och paragrafer men genom samarbete kanske det går att fånga upp liknande situationer tidigare.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons