Annons

Lista: Ölands 25 främsta sevärdheter – Det här får du inte missa

Folket har sagt sitt. Det här är sevärdheterna som rankas högst på Öland.
Öland • Publicerad 25 juni 2023 • Uppdaterad 27 juli 2023
Långe Jan, Borgholms slottsruin och Ölandsbron är topp tre sevärdheter på ÖÄland enligt rankingen på Tripadvisor.Foto: Arkiv

Listan är baserad på upplevelserna av öländska sevärdheter på Tripadvisor, gällande resenärernas ranking.

1. Långe Jan

Annons

Med sina 42 meter är Långe Jan landets högsta fyr. 197 trappsteg leder upp till toppen och ger en överväldigande vy över södra Öland och Östersjön.

2. Borgholms slott

Slottsruinen med bland annat riddarskolor, guidningar och utställningar dagligdags samt mängder av spelningar i år, bland annat Hooja, Benjamin Ingrosso och Johan Glans.

3. Ölandsbron

Det höga betyget i rankingen gäller resan till ”rätt sida bron” hoppas vi… Ölands längsta kändis – 6 072 meter lång och fin vy.

4. Långe Erik

32 meter hög fyr på norra Öland byggd av kalksten. Det är 138 trappsteg upp till balkongen som är belägen på cirka 28 meters höjd.

Fjärde plats: Långe Erik.Foto: Peter Boström

5. Naturum Trollskogen

Utställning och inspiration för barn och vuxna i Ekopark Böda. Naturreservatet innefattar en spännande slinga med trolsk natur i skogsområde och längs vackra strandkanten vid Ölands nordostligaste udde.

6. Ottenby Naturum

Annons

Center för natur- och vildmarksområdet. I utställningen kan du lära dig mer om fåglar, sälar och Ottenbys natur och historia. Arrangerar fågel- och sälguidning på Ölands södra udde.

7. VIDA Museum

Innefattar två konsthallar, tre museiavdelningar och stor museibutik samt café och bistro i Halltorp, mellersta Öland. I år till exempel en Greta Garboutställning.

Åttonde plats: Byrums raukarFoto: knape

8. Byrums raukar

9. Solliden slott

Kungafamiljens sommarbostad och kung Carl XVI Gustafs privata egendom, med olika typer av trädgårdar, utställningar (bland annat Bertil Valliens glaskonst) och serveringar. Även spelningar under sommaren, Solliden session.

Tionde plats: Neptuni åkrar.Foto: RicoK69

10. Neptuni Åkrar

Ett utbrett klapperstensfält längs kusten norr om Byxelkrok, under sommaren blåeld i stor mängd. Området är naturreservat.

11. Eketorps Borg

Annons

Återuppbyggd fornborg på Södra Öland, med hus från både järnålder och medeltid med särskilda evenemang under säsongen och museum. Aktiviteter dagligdags som bågskytte, brödbak, forntida hantverk och kamplekar, samt museum och servering.

12. Ölands gokartcenter

Ligger i Föra, på gränsen till norra Öland. Erbjuder kraftfulla gokarts för barn från 3 år och vuxna, samt moderna dubbelkartar där två personer kan åka samtidigt.

13. Lerkaka väderkvarnar

Ölands kanske vackraste och mest välskötta väderkvarnar. En av stubbkvarnarna är alltid öppen, vid kvarnraden finns café smedjan och mitt emot finns en linbastu.

14. Ölands museum Himmelsberga

Friluftsmuseet som visar upp en traditionell öländsk dubbel radby – innefattar gårdar, konsthall, galleri, djur och odlingar, kaffestuga och butik. Nu även Loranga-uställning för barn. Härifrån går även Långlötsleden.

15:e plats: Ismantorps borg.Foto: Peter Boström

15. Ismantorps borg

Fornborg på mellersta Öland, ringmuren har en diameter på 125 meter, nio portar och 88 bevarande husgrunder. Vackert område att vandra kring och kaffestuga med forntidsfika.

16. Gråborg

Annons

Ett redigt stenkast från Ismantorp. Ölands största fornborg, 210 gånger 160 meter. S:t Knuts kapell ligger 200 meter norr om borgen och även vandringsslinga i varierad natur med grillplats.

17. Lådbilslandet

Här kör du vanlig bil, buss, polisbil, lastbil eller värsta långtradaren med släp i en uppbyggd miniatyrstad, på asfalterade vägar med broar, rondeller och vägkorsningar.

17:e plats: LådbilslandetFoto: Kenth Jönsson

18. Blå jungfrun nationalpark

Något av en slamkrypare på listan, tillhör Oskarshamns kommun – men ligger närmre Öland och går båtturer från Byxelkrok. Sägenomspunnen ö – ta inte med dig stenarna hem!

19. Stora Alvaret

Är ett 37 kilometer långt och 15 kilometer brett område med mycket speciellt växt- och djurliv, en del av världsarvet Södra Ölands odlingslandskap.

20. Capellagården

Ligger i Vickleby och är en hantverksskola för gestaltande arbete, som grundades 1960 av Carl Malmsten. Finns försäljning, utställningar och trädgårdscafé.

21. Källa ödekyrka

Annons

22. Gettlinge gravfält

23. Borgholms stadsmuseum

24:e plats: Karlevistenen.Foto: Peter Boström

24. Karlevistenen

Ligger söder om Eriksöre. Ölands äldsta och en av Sveriges märkligaste runstenar. Den är rest omkring år 1000, efter en dansk hövding, Sibbe den gode eller Sibbe den vise.

25. Halltorps hage

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons