GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

LISTA: Här är Ölands populäraste krogar

Trip Advisor har delat ut sin utmärkelse ”Travellers Choice”. Den ges till de restauranger som har fått bäst recensioner och betyg de senaste 12 månaderna. På Öland har tio restauranger nu fått utmärkelsen.
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Öland • Publicerad 11 januari 2023 • Uppdaterad 24 januari 2023
Tio öländska krogar har fått utmärkelsen ”Travellers Choice” av Trip Advisor. Bilden är en genrebild.
Tio öländska krogar har fått utmärkelsen ”Travellers Choice” av Trip Advisor. Bilden är en genrebild.Foto: Kar-Tr

Trip Advisor är världens största reseplattform och används av flera hundra miljoner resenärer varje månad för att hitta upplevelser, mat och sevärdheter på olika platser. Varje år delar de ut utmärkellsen ”Travelers Choice” som bland annat ges till de stränder, restauranger, hotell och resmål som deras användare tycker har varit bäst varje år. Det baseras på betygsättning och antalet omdömen men också kvalitén på omdömena de senaste 12 månaderna.

På Öland har tio restauranger fått ”Travellers choice” och de listas här nedan:

Jonas Åhman.
Jonas Åhman.Foto: Alexander Jensen

1, Restaurang Trädgårdsgatan 26

Den lilla kvarterskrogen i Borgholm drivs av Jonas Åhman och har länge ansetts vara en av Ölands bästa restauranger med toppbetyg i både White Guide och Trip Advisor. Det är sjunde året i rad som restaurangen belönas med Travelers Choice. I Trip Advisor är betyget 5 av 5 och det finns 148 omdömen.

Christofer Johansson, vd och kreativ ledare för Hotell Borgholm.
Christofer Johansson, vd och kreativ ledare för Hotell Borgholm.Foto: Pressbild

2, Hotell Borgholm

Karin och Owe Fransson förvandlade Hotell Borgholm från ett nöjespalats till en gastronomisk högborg och som grädde på moset fick de en michelinstjärna. Sedan 2109 är Christofer Johansson vd och kreativ ledare på hotellet och arvet efter Karin Fransson har varit viktig att bevara. 2021 lyckades han ta tillbaka stjärnan men förlorade den året efter. Men utvecklingen fortsätter där de öländska smakerna är lika viktiga som de alltid har varit. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 259 omdömen.

Henrik Insulander.
Henrik Insulander.Foto: Michael Ståhl

3, Lundgrens Garage

2016 tog Henrik Insulander, Jonas Calmvik och Svante Ekberg över Pizzerian och förvandlade det till Lundgrens Garage. Inriktningen på barbecue, där köttet tillagas under lång tid och med rök, blev en succé. Sedan 2020 driver Henrik Insulander restaurangen själv och numera är det öppet även kontinuerligt på vintern. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 174 omdömen.

Charlotte Norring och Daniel Norring.
Charlotte Norring och Daniel Norring.Foto: Alexander Jensen

4, Norrings Crêperie

Paret Charlotte och Daniel Norring öppnade crêperiet för sex år sedan och blev genast mycket populärt, redan första året kom de med i White Guide. I dagarna gjordes dock den sista galetten då paret tänker sälja och känner sig redo för nya utmaningar. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 121 omdömen.

Daniel Christou.
Daniel Christou.Foto: Alexander Jensen

5, Gamla Televerket Vin & Bistro

Restaurangen har haft flera arrendatorer genom åren men har hela tiden varit med i White Guide och haft höga betyg i Trip Advisor. Sedan i våras är det Daniel Christou som driver krogen där ambitionen är att jobba med lokala råvaror utefter säsong. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 160 omdömen.

Jonas Schenkel och Erik Schenkel driver Elise i Djupvik.
Jonas Schenkel och Erik Schenkel driver Elise i Djupvik.Foto: Carin Svensson

6, Elise

2018 öppnade bröderna Jonas och Erik Schenkel Elise i Djupvik som ligger några hundra meter från strandbrynet. På sommarkrogen har de satsat på mellanrätter och konceptet charing vilket har blivit väldigt omtyckt. De är rekommenderade av White Guide och i Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 127 omdömen.

Bröderna Marcus Marelius, Simon Marelius och Alexander Marelius driver sedan 2000 Pappa Blå då de tog över från sina föräldrar.
Bröderna Marcus Marelius, Simon Marelius och Alexander Marelius driver sedan 2000 Pappa Blå då de tog över från sina föräldrar.Foto: Carin Svensson

7, Pappa Blå

Den klassiska Borgholmsrestaurangen har drivits inom familjen Marelius sedan 1992. För många Borgholmsbor har det blivit tradition att gå dit när de öppnar på våren. I Trip Advisor är betyget 4 av 5 och det finns 299 omdömen.

Robin Jansson.
Robin Jansson.Foto: Alexander Jensen

8, Brasserie Tack o Bock

2019 öppnade Robin Jansson och Kristin Granström sin andra restaurang i Borgholm. Ambitionen från start var att erbjuda spännande och vällagad mat som inte är för läskig eller dyr. Det har blivit ett framgångsrecept och krogen kom snabbt med i White Guide och är en av de mest besökta i staden. På sommaren är pulsen hög på uteserveringen. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 68 omdömen.

Mirela och Dzenan Vrana.
Mirela och Dzenan Vrana.Foto: Alexander Jensen

9, Meza Storgatan Nitton

Paret Dzenan och Mirela Vrana öppnade 2019 Meza Storgatan Nitton i Nya Hörnans förra lokal. De valde att inrikta sig på medelhavsinspirerad mat med tanken att det skulle vara en pub, restaurang och café i ett. Satsningen har varit lyckad. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 65 omdömen.

10, Veranda Borgholm

Veranda vid hamnen i Borgholm är Dzenan och Mirela Vranas första restaurang i staden. 2021 gjorde de en storsatsning. Restaurangen renoverades och de bytte inriktning. Numera är det en italiensk restaurang med napolitansk pizza som specialitet. I Trip Advisor är betyget 4,5 av 5 och det finns 47 omdömen.

FAKTA

Fler restauranger med högt betyg

Andra restauranger på Öland med höga betyg men som inte har tilldelats ”Travellers choice”:

Eksgården 4,5 av 5 i betyg och 80 omdömen.

Sandviks Hamnkrog4,5 av 5 i betyg och 96 omdömen.

Matbaren i parken 4,5 av 5 i betyg och 42 omdömen.

Kalk Kök & Bar4 av 5 i betyg och 168 omdömen.

Ninnis Kroppkaksbod4 av 5 i betyg och 99 omdömen.

Ebbas By The Sea4 av 5 i betyg och 100 omdömen.

The Red Door Saloon5 av 5 i betyg och 19 omdömen.

Eco by Strandnära 4,5 av 5 i betyg och 66 omdömen.

Lilla Hamnkontoret4,5 av 5 i betyg och 43 omdömen.

Seasalt Kitchen4 av 5 i betyg och 131 omdömen.

Evas Kroppkakor 4 av 5 i betyg och 115 omdömen.

Lammet & Grisen4 av 5 i betyg och 224 omdömen.

Fler öländska kulinariska nyheter:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.