Annons

Ledaren: Världen hade varit en lite bättre plats med flera ”Bengtar”!

Bengt från Borgholm är 92 år och en hjälte.
Publicerad 25 februari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Varför har vi så svårt att se hjältarna runt omkring oss? 92-årige Bengt Håkansson fortsätter att kämpa för barncancerfonden, som han alltid gjort. ”Vi behöver fler Bengtar i världen”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Varför har vi så svårt att se hjältarna runt omkring oss? 92-årige Bengt Håkansson fortsätter att kämpa för barncancerfonden, som han alltid gjort. ”Vi behöver fler Bengtar i världen”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Vi lever i ett tidevarv där vi behöver hjältar, förebilder.

Människor kan till och med livnära sig på att var influencer. Jo, det är faktiskt till och med en officiell yrkestitel.

Annons

Människor med många följare på Instagram, facebook eller i andra sociala medier blir sponsrade av företag för att marknadsföra produkter i sociala kanaler.

Det gör inte Bengt, 92, men han är den främste hjälten, förebilden, kalla det vad du vill - utan att för den skull tjäna ett enda öre för egen del.

Det är så lätt att göra tummen upp, dela någon nyhet där en amerikan räddat en hund ur översvämningar eller ett gäng australiensare lyfter en permobil bort från ett eldhav.

Svårare är det att se hjältarna runt omkring oss. De som varje dag gnuggar på, helt osjälviskt, och vi saknar dem inte förrän de är borta.

92-årige Bengt är en sådan. Ändå lär han aldrig hyllas på Svenska Hjältargalor eller ens omnämnas i förhandsdiskussionerna om vem som ska bli Årets Ölänning.

Han har aldrig bett om någon uppmärksamhet. De senaste åren har vi på lokaltidningen då och då uppmärksammat hans arbete. Bengt har lite motvilligt ställt upp, han har till sist gjort det för att det om möjligt bidrar till att i slutändan hjälpa dem han hjälper.

I går stapplade Bengt in på redaktionen, benen är inte riktigt med honom längre. Men som vanligt fyllde han mig med både värme och dåligt samvete. Värme för att det finns människor som sätter andra före sig själv och dåligt samvete för att jag i vanlig ordning inte hade de där slantarna på mig för att kunna köpa de där lotterna eller lägga i skrammelbössan.

Ni andra har kanske sett honom vid mataffären eller på torget i Borgholm. Alltid med sin skramlande insamlingsbössa.

En del vet att han heter Bengt, men de flesta kallar honom ”han som samlar in pengar för barncancerfonden”.

Inte många känner till att Bengt har sina egna privata skäl till att det är just barncancerfonden han vigt i stort sett hela sitt pensionärsliv åt. Allt arbete, allt slit, i ur och skur - allt syftar till att Bengt vill göra skillnad. Att familjer ska slippa gå igenom det helvete som barncancer innebär.

Annons

Många bäckar små hjälper till att samla in medel för att bota, lindra och motverka. Eller som Bengt Kronblad PRO:s distriktsordförande, som sammanställer insamlingar, uttryckte sig:

”Vi vill gärna ha fler Bengtar i vår organisation!”

Jag går ett steg längre och säger att hela världen hade varit en lite bättre plats att leva på om vi haft fler ”Bengtar”!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons