Annons

Ledaren: ”Ett inställt fullmäktigemöte värt över 1,3 miljarder”

Mörbylångas högsta styrande politiska organ skulle ha haft möte i januari. Men eftersom det inte fanns tillräckligt med ärenden sköts mötet upp en månad.
Publicerad 16 januari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Kommunutredningen beställd av regeringen föreslår att små kommuner ska uppmuntras till att slås samman genom att staten övertar alla skulder. ”För Mörbylånga och Borgholm handlar det om över 1,3 miljarder kronor”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Kommunutredningen beställd av regeringen föreslår att små kommuner ska uppmuntras till att slås samman genom att staten övertar alla skulder. ”För Mörbylånga och Borgholm handlar det om över 1,3 miljarder kronor”, skriver Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Som skattemedborgare kan man kanske tycka att det är sunt. Varför slösa med mer skattemedel än vad som behövs? Ett fullmäktigemöte av Mörbylånga kommuns storlek kostar i runda slängar omkring 90 000 kronor per gång. Det är pengar som bättre kan användas inom verksamheter där de behövs ögona böj.

Om detta råder det total politisk enighet. Att ställa in fullmäktigemöten är heller inget som leder till insändarstormar eller våldsamma debatter. Finns det inte tillräckligt med ärenden så är det faktiskt ingen större idé att hålla kommunfullmäktigemöten bara för kommunfullmäktiges skull.

Annons

Ingen talar om bristen på demokrati. Här råder sunt förnuft.

Tja...

Med detta i bagaget, hade det då inte varit rimligt att slå ihop fullmäktigemöten för Borgholm och Mörbylånga? ”Jo, alltså när man ser det på så sätt...”

Frågan om Öland en kommun är stendöd. De som önskar bevara, nej-sidan, vann stort i vår folkomröstning i höstas. Helt i otakt med Kommunutredningen som beställts av regeringen.

Tidningen Dagens Samhälle presenterade i veckan att Kommunutredningen planerar att låta kommuner som slås samman bli skuldfria. Med denna morot ska mindre kommuner uppmuntras till kommunsammanslagningar.

”Staten tar över skulder från de kommuner som frivilligt väljer att göra en sammanslagning. Det handlar om långfristiga skulder till banker och kreditinstitut såväl som pensionsskulder”, skriver Dagens Samhälle och påpekar att det handlar om enorma penningsummor för de skuldtyngda mindre kommunerna.

För en kommun som exempelvis Mörbylånga handlar det om dryga 890 miljoner kronor. För Borgholms del är det knappa 485 miljoner, plus ett stort antal inte helt lätträknade miljoner i aktiebolaget Borgholm Energi.

För Ölands del handlar det om minst 1,3 miljarder kronor om man suddar ut den där lilla kommungränsen mitt på ön. Och skulle kunna göra att kommunerna fick möjlighet att göra nya nödvändiga investeringar i form av till exempel fler bostäder och äldreboenden.

Det skall förstås ställas emot den demokratiska friheten det innebär för den lilla öns två kommuner att kunna ställa in fullmäktigemöten lite här och var för att det inte ens finns tillräckligt med ärenden...

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons