Annons

Ledaren: ”Därför är kajan en så bra nyhet”

Historien om den döda kajan i Borgholm är decenniets överlägset mest lästa nyhet på Öland så här långt. Och det är inte svårt att förstå.
Publicerad 14 januari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.

Paret från Stockholm som på sin promenad genom Societetsparken i Borgholm stötte på en död kaja och ”traumatiserades” har nu snurrat runt i svensk press i snart en vecka efter Ölandsbladets första avslöjande.

Ett så kallat vanligt jobb av vår reporter Michael Ståhl. Han fann skrivelsen från Stockholmsparet i posten ställd till Borgholms kommun.

Annons

En rutinerad reporter som Ståhl fattade förstås direkt sprängstoftet i skrivelsen och sedan var övriga nyhetsdrevet igång.

Det går att läsa ”nyheten” ur flera olika aspekter.

Ur rent underhållningssyfte är ett sätt. För ett par från storstaden som på sin utflykt till landsbygden stöter på en död kaja och kräver landsbygdskommunen på ersättning för en ”traumatiserande upplevelse” får en och annan läsare att dra efter smilbanden.

Vi vet helt enkelt inte vad eller vilka som ligger bakom skrivelsen till Borgholms kommun. På Ölandsbladet har vi gjort vad vi kan för att komma i kontakt med mannen och kvinnan.

De finns dock inte i folkbokföringen vare sig i Sverige eller Norge och de har heller inte svarat på den mejladress de använde när de skrev till Borgholms kommun.

För visst finns sådant som det går att hänga upp en eventuell uppföljande artikel kring. Synpunkter och åsikter kring rapporteringen av den döda kajan i Borgholm har varit många.

Det finns de som till viss del gett Stockholmsparet rätt i sin kritik mot Borgholms kommun. Skyddsjakt är något som berör. Skyddsjakt på råttor och skarvar tycks vara okej för den bredare allmänheten, medan aktuell skyddsjakt på svanar och tranor väcker mer motstånd. Skjuta kajor i centrala Borgholm råder det mer delade meningar om.

Men det går förstås också att ställa andra frågor. Stockholmsparet, om det nu är det, gör ju jämförelser mellan storstad och landsbygd. En klassisk konflikt mellan stad och land.

För visst skjuts det väl en del i våra storstäder och då inte bara kajor, om man ska uttrycka sig mjukt? Vilken skadeståndsrätt skulle turistande ölänningar kunna få åberopa vid åsynen av något skottskadat i storstaden?

En död kaja väcker intresse. Precis som en bra nyhet ska göra!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons