Annons

Ledare: ”Utan hyresrätter tynar Öland bort!”

Det byggdes inte en enda hyresrättslägenhet på 35 år i Borgholms kommun. Men bara inom det närmaste åren kommer ett 50-tal nya hyreslägenheter att stå klara.
Publicerad 30 april 2020 • Uppdaterad 5 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Äntligen har byggandet av hyreslägenheter kommit igång på Öland. ”Även unga och de utan en massa pengar på banken måste kunna ha möjlighet att bo på Öland”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Äntligen har byggandet av hyreslägenheter kommit igång på Öland. ”Även unga och de utan en massa pengar på banken måste kunna ha möjlighet att bo på Öland”, tycker Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Om det inte finns någonstans att bo så kommer heller inga att flytta in. I alla fall inga unga och som inte har en massa pengar på banken. Det har återspeglats i befolkningsstatistiken.

Det där är något som Borgholms kommun valt att bortse från de senaste decennierna. Mycket har prioriteras i den norra av Ölands två kommuner, men inte hyreslägenheter. Förvisso något man delar med Mörbylånga kommun, där efterfrågan på hyresrätter är än större.

Annons

Vi ser dock en ljusning. Det började med invigning av tio hyreslägenheter i Rälla 2019. Sedan rullade det på.

Ytterligare tio lägenheter i Rälla planeras, Löttorp är på gång.

I veckan togs första spadtaget av BTE för sex nya hyreslägenheter i Borgholm, granne med Bosam.

Samma företag är också i starttagen för ett 20-tal hyreslägenheter vid Resedans granntomt i Borgholm.

Hyresrätter är framför allt viktigt om vi vill försöka behålla några ungdomar på Öland. Yngre människor som ännu inte har jobbat ihop startkapitalet till en bostadsrätt och äldre som saknar pengar på banken, men som faktiskt ändå vill bo kvar på Öland.

Återinförandet av investeringsstödet som infördes 2017, har stor betydelse för ljusningen. Stödet har gjort att byggbolag kunnat börja bygga hyresrätter igen.

Snabbt så började det byggas studentboender i våra storstadsregioner, och nu börjar vi se effekter också i vår landsände. Äntligen finns det förutsättningar och möjligheter att också bygga hyresrätter på Öland.

Avgörande är förstås att med investeringsstödet blir hyran sådan att folk har råd.

Även i Mörbylånga kommun har det börjat röra på sig när det gäller hyresrätter, sent omsider.

Visserligen var det inflyttning i 24 hyreslägenheter på den så kallade gamla Preem-tomten i Färjestaden i höstas. Fortfarande släpar dock byggandet av hyresrätter efter rejält i Mörbylånga kommun. Det är upp till 70 personer i kö till varje bostad i kommunen, framför allt ligger trycket i Färjestaden.

Annons

Att äntligen kunna komma till skott med tidigare Däck Roys tomt efter att Mörbylånga kommun tagit över driften av Storgatan kan åtminstone minska trycket något framöver.

Faktum kvarstår dock, efterfrågan på hyresrätter på Öland är betydligt större än utbudet. På sikt handlar det om att motverka att Öland tynar bort.

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons