Annons

Ledare: ”Tvingas köra bil i åtta timmar för att rädda liv är inte värdigt - det är faktiskt plågeri!”

Om din hund insjuknar eller skadar sig på kvällen har du ett val. Antingen sätta dig i bilen med din ylande hund i Byxelkrok och köra 38 mil till Malmö eller hoppas att hunden fortfarande lever klockan åtta på morgonen när djursjukhuset i Läckeby öppnar igen.
Publicerad 30 januari 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström skäms över att våra öländska djur saknar djurklink efter klockan 22 på kvällen. ”Att hänvisa till Malmö och Helsingborg är inte värdigt - det är faktiskt plågeri!”
Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström skäms över att våra öländska djur saknar djurklink efter klockan 22 på kvällen. ”Att hänvisa till Malmö och Helsingborg är inte värdigt - det är faktiskt plågeri!”Foto: Mikael Persson

Så det är väl bara att se till djuren inte blir sjuka eller skadade på kvällen?

Och det plågade djuret förstår väl varför det behöver lida hela natten?

Annons

Veterinärer, eller snarare bristen på veterinärer, är inget nytt fenomen på Öland. Ölandsbladet har i mängder av artiklar de senaste åren beskrivet det prekära läget för djurägare. Det har varit ett steg fram och två tillbaka när det gäller tillgången till veterinärer på Öland.

Distriktsveterinärerna med sina hembesök har inneburit en viss lättnad i och med dygnet runt-jour med utgångspunkt från Algutsrum, främst gäller det då lantbrukarna.

Men om du har ett tamdjur som behöver akutvård på djurklinik efter klockan 22 så hänvisas öländska djurägare till klinikerna i Malmö och Helsingborg. En resa som tar mer än fyra och en halv timme från Byxelkrok.

Veterinärbristen är ett av många glesbygdsproblem. Problemet är också lokaliserat av regeringen som tillsatt 50 miljoner kronor för att utbilda fler veterinärer fram till 2022.

Men det behövs större insatser än så. Enligt organisationen Svensk Djursjukvård saknas det idag 400 veterinärer i Sverige, lågt räknat. Och för Ölands vidkommande så är ju avsaknaden av dygnet runtklinik-klinik inte oväsentligt.

Öland och Kalmarsundsområdet borde ha tillgång till en dygnet runtklinik. Eftersom det näppeligen går att tvinga ett privat företag att upprätthålla den formen av serivice, så blir det ett problem för samhällsapparaten att lösa.

Öland och Kalmar är djurtätast i landet när det gäller kreatur. Och vi har också hundar och katter vilka blir som familjemedlemmar för oss.

Då bör statliga medel genom jordbruksverket se till att skapa möjligheter för djurägare att våga bo kvar i vår del av landet.

Att vi ska behöva trycka in våra svårt sjuka djur i bilar, någon kollektivtrafik finns inte att räkna med, för att om möjligt rädda liv genom nära åtta timmars färd tur och retur är inte värdigt. Det är faktiskt plågeri!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons