Annons

Ledare: Men kära barn, kör försiktigt!

Fortfarande på måndagsförmiddagen var den unga flickan som skadade sig i A-traktorolyckan natten till söndagen kvar på intensivvårds-avdelningen.
Publicerad 21 november 2022
”Kan vi nyansera debatten lite när en 18-årig flicka vårdas på intensiven efter lördagsnattens A-traktorolycka?”, skriver Ölandsbladets ledare och manar båda sidor i A-traktorkriget att sansa sig.
”Kan vi nyansera debatten lite när en 18-årig flicka vårdas på intensiven efter lördagsnattens A-traktorolycka?”, skriver Ölandsbladets ledare och manar båda sidor i A-traktorkriget att sansa sig.Foto: Peter Boström

Larmet om olyckan kom 00.21 på lördagsnatten. ”Personbil i trädgård”, löd den första SOS-rubriken.

Vår nattreporter kunde sedan efter kontakt med polisen berätta att det handlade om en A-traktor och att fem personer var inblandade i olyckan.

Annons

Två personer fördes till sjukhus med nackskador. 02.37 gick Region Kalmar ut med en bulletin om att en av patienterna, en kvinna i 20-årsåldern, var allvarligt skadad och vårdades vid intensivvårds-avdelningen, vilket Dagens Kalmar var först att berätta om.

I diverse forum svämmar det över av kommentarer. Allt medan flickan, som visade sig vara född 2004 och såldes 18 år, får vård i en steril intensivvårds-sal på länssjukhuset i Kalmar.

Debatten är allt annat än sansad. Där finns de som beskriver hur A-traktorförarna framför sina fordon i allt annat än lagliga hastigheter och hur de håller människor vakna om nätterna. Tonen är ruggigt hård.

Här saknas innehåll

Men här finns också föräldrar till A-traktorförare som beskriver en ”häxjakt” på deras barn - ”det var inte en enda kommentar förra veckan när personbil körde ner refugen vid Jysk”.

Vilket är helt sant, den senare artikeln fick inte någon kommentar. A-traktorerna och de unga förarna däremot både berör och upprör. De senaste årens trygghetsundersökningar visar att A-traktorerna egentligen är det enda som oroar ölänningarna.

Det saknas sans och balans i debatten, förståelsen. De som hatar A-traktorer och de som älskar dem - förmodligen kommer de aldrig att komma överens.

Om det är något som förenar de många åsikterna i debatten kring A-traktorerna så borde det vara rädslan för olyckor. Det är nu ingen fråga OM olyckorna inträffar utan NÄR.

”Helt kommer vi inte undan olyckor.”

De flesta ölänningar vet hur spännande det kan vara att ”testa” halkan med bilar, moppar, A-traktorer och cyklar med för den delen. Med åren så lär vi oss förhoppningsvis hur den där halkan kan undvikas eller styras undan, men helt kommer vi inte undan olyckor - vare sig gammal eller ung.

Det vi kan mana till är att ta det försiktigt, farten är det som allt som oftast spelar roll för utgången av olyckorna där A-traktorer varit inblandade. Så kära barn, kör försiktigt!

Peter BoströmSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons