Annons

”En vettig myndighet kom till sist med årets hjulklapp!”

Alltså, att försöka få till en cykelväg på Öland, det gör man inte utan stödhjul...
Publicerad 21 november 2019
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Chefredaktör Peter Boström.
Chefredaktör Peter Boström.

Bara en sådan sak som Karl X Gustavs mur i Ottenby. Tänk att som projektledare kör in i den där muren gång på gång.

I två år har Riksantikvarieämbetet sagt nej till cykelleden. Kortfattat har det hetat att cykelleden skulle ”störa” muren.

Annons

Här har alltså det öländska cykelprojektet fått mångmiljonstöd av EU, i stort sett hela Öland ställer sig bakom och så är det den ena myndigheten efter den andra som sätter käppar i cykelhjulen!

Tack och lov så har nu Riksantikvarieämbetet tänkt om och ger klartecken till att öka öppningen i muren med två meter. Mycket klokt beslut av myndigheten!

Karl X Gustavs mur är ju som de flesta på södra Öland vet uppförd på tidigt 1970-tal, med en målsättning att i någon mån återskapa muren från 1600-talet. Hur man lyckats går inte att säga för det finns ytterst bristfälligt material om hur 1600-talsmuren verkligen såg ut. Riksantikvarieämbetet tycks ju i alla fall tror att det är en orginalmur.

En cykelled fyr till fyr hade förstås blivit väldigt märklig om cykelfamiljen fått vända vid en mur och cykla norrut igen, utan besök vid Långe Jan.

Nu har ”bara” cykelprojektet att ta hand om länsstyrelsens nya galenskap. Återigen är det en ny myndighetsperson på en ny myndighet som gör sin egen bedömning - att cykelleden inte alls kan gå längs banvallen sträckan Solberga och Skärlöv.

Cykelleden har ju alltså kunnat slingra sig fram genom det öländska landskapet efter samtal och prövningar mellan både markägare och berörda myndigheter. För att vara ärlig, cykelvägen går nu på sina håll över känslig mark. Betydligt känsligare mark än den banvall där tågverksamheten tidigare varit allt annat än miljö- och naturmässigt försiktig.

En del frågor dyker upp. Hur kan länsstyrelsens handläggare se så olika på cykelprojektet? Finns det ingen tråd på myndigheten?

Nej, tvinga inte cykelfamiljerna ut på östra landsvägen för att ta sig mellan Solberga och Skärlöv. Kan vi inte bara lyckas få ihop den här cykelvägen runt Öland!?

För som projektet nu tvingas vingla runt av alla myndigheter så hjälper inga stödhjul i världen att hålla cykelleden på kurs!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons