Annons

Ledare: ”Allt kan inte skyllas på coronan!”

Kan vi vara överens om en sak? Allt beror inte på coronan!
Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 5 maj 2020
Detta är en ledare i Ölandsbladet. Tidningens politiska hållning är obunden och ledaren ska fungera som en röst för Öland.
Corona och dess effekter är fruktansvärda. ”Men snälla, använd inte corona som en ursäkt för sådant som egentligen inte har med viruset att göra”, ber Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.
Corona och dess effekter är fruktansvärda. ”Men snälla, använd inte corona som en ursäkt för sådant som egentligen inte har med viruset att göra”, ber Ölandsbladets chefredaktör Peter Boström.

Det har blivit något som alla slänger sig med den senaste månaden:

”På grund av coronan så…”

Annons

Det är klart att covid-19 påverkar mycket. Människor blir sjuka, både av virus och oro. Krisgrupper tvingas isoleras sig. Precis allt ställs in från evenemang till konserter och idrottsmatcher.

Företag läggs ned, många mister jobbet och andra permitteras. Börsen med våra eventuella sparade slantar åker berg- och dalbana, mest dalbana.

Men.

Använd inte coronan som en ursäkt eller förklaring till allt. Det är helt enkelt inte sant.

Jag överhörde intervjun som vår reporter gjorde med socialnämndens ordförande i Mörbylånga med anledning av att beslutet om nytt äldreboende måste rivas upp och att majoriteten i stället fått gå på oppositionens linje i en annan typ av äldreboendesatsning.

I intervjun angav socialnämndens ordförande den politiska vändningen på grund av viruset; ”i dessa tider måste vi hålla ihop”.

Säga vad man vill om satsningen på kooperativa boendeformer för äldre, men det var faktiskt Mörbylånga kommuns egna jurist som påtalade att förfarande helt enkelt inte skulle anses som lagligt.

Skansenskolans högstadium har haft bekymmer att besätta lärartjänster. Osäkerheten kring högstadieskolan i Mörbylånga i och med etableringen av friskolor och kommunalt högstadium i Färjestaden har gjort att lärare sökt sig från skolan. Vikarier har inte funnits att tillgå, varför högstadieelever tvingats sitta i aulan och i bästa fall bedriva något som liknas självstudier.

Nu ställs lärarbristen på sin spets, scheman läggs om - och det hänvisas till coronan. Sanningen är att översynen borde gjorts bra mycket tidigare!

Fiberdragningar som stoppats tillfälligt på grund av känsliga djur- och naturvärden, där hoppas någon nu att berörda myndigheter ska skita i häckande par och i stället snabbt som ögat fixa fiber. På grund av eller tack vare corona.

Annons

Minst en dömd person vid Kalmar tingsrätt har begärt att slippa sitt fängelsestraff, med hänvisning till risken att drabbas av ”viruset”.

Det här är bara några exempel, listan över mer eller mindre märkliga kopplingar till corona-viruset är oändligt lång.

Corona-viruset påverkat väldigt mycket, men inte allt, låt det stanna där!

Peter BoströmSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons