Annons

Larm om förbjuden fossilknackning på norra Öland

För fem år sedan var det en våg av fossilknackare på norra Öland. De senaste veckorna har geolog Jan Mikaelsson återigen blivit uppringd och fått sms-meddelande från ölänningar som har lagt märke till personer som har varit ute med hammare och mejsel för att hacka loss fossil.
Norra Öland • Publicerad 29 juli 2019 • Uppdaterad 31 juli 2019
För fem år sedan skrev Ölandsbladet om en våg av stenknackare på Öland. Nu är det dags igen och geolog Jan Mikaelsson är upprörd. ”Länsstyrelsen borde trycka upp den folder som fanns för några år sedan och dela ut den
För fem år sedan skrev Ölandsbladet om en våg av stenknackare på Öland. Nu är det dags igen och geolog Jan Mikaelsson är upprörd. ”Länsstyrelsen borde trycka upp den folder som fanns för några år sedan och dela ut denFoto: Maria Wiell

– Det är absolut förbjudet och den som hackar fossil gör sig skyldig till brott, säger Jan Mikaelsson. Och anger brott av olika slag.

– Stöld, egenmäktigt förfarande och åverkan.

Annons

Han är upprörd efter att de senaste veckorna ha fått höra från flera håll om iakttagelser av fossilknackare. Det har varit både familjer och enskilda personer som har synts till.

– En kvinna som ringde mig kunde konstatera att sällskapet som hon hade sett hade ordentlig utrustning med sig. Jag ser ju själv på kvällarna när jag är ute med hunden att det står bilar parkerade på lite märkliga platser. Det finns inte så mycket annat där än just kalkstensplattor där man kan se fossiler på ytan.

Jan har också blivit uppringd av turistbyrån. De får frågor från turister var man får knacka fossil och vill ha besked av Jan.

– Det enkla svaret är ”Du får inte knacka fossil någonstans. Punkt!”. Jag skulle gärna ha en genomgång med turistbyråns personal så att de inte behöver vara tveksamma när de får sådana här frågor.

Trots det stränga regelverket vill Öland ta emot turister på ett vänligt sätt och har därför myntat begreppet ”minnesfossil”. Det innebär att man kan få ta med sig en fossil som man hittar i en lös kalksten.

– Men det är något helt annat än de som är här för att samla mängder, för att sedan sälja i butiker som finns i Europa framförallt i Tyskland. Men också i Stockholm.

Vilka är det som kommer hit för att samla på sig fossilen?

– Det är inga samlare, det är jag säker på. Det är grossister som säljer vidare till butiker som säljer vidare till privatpersoner som vill ha ett fossil som dekoration. Det är mycket pengar inblandade. Jag har till och med sett att det finns auktioner på Tradera på stora kalkstensblock, med utropspris på tiotusentals kronor.

Varför så upprörd?

– För det första så förstör man naturen. Det finns exempel på att stenmurar har raserats för att någon vill komma åt en kalksten där man har sett en fossil. För det andra är fossilerna en ändlig resurs, det finns inte hur många som helst och vi skall låta dem vara där de är.

En halv ortoceratit är resultatet av en misslyckad knackning. Resterna syns i Gillberga stenbrott, en plats som under den senaste tiden har varit utsatt för förbjudna fossilknackarbesök.
En halv ortoceratit är resultatet av en misslyckad knackning. Resterna syns i Gillberga stenbrott, en plats som under den senaste tiden har varit utsatt för förbjudna fossilknackarbesök.Foto: Jan Mikaelsson
Annons

Finns det något att göra för att förhindra fossilknackningen?

Jag tror att det handlar om information och information igen. En gång i tiden hade länsstyrelsen en informationsfolder som delades ut i turistbyrån och på andra platser, men den är slut sedan flera år. Den borde tryckas upp igen.

Du har fossilskola för barnfamiljer i Gillberga stenbrott under sommaren. Kan det bidra till intresset och leda vidare till knackning på egen hand?

– Jag har tänkt tanken och förfärats. Men jag är mycket, mycket noga med att tala om för både barn och föräldrar att de inte får ge sig på fossil någon annanstans än i de särskilda kalkblock som jag har till förfogande. Och jag talar om varför.

Vad skall en privatperson göra om man ser en person eller en grupp som knackar fossil?

– Jag tycker absolut att man skall säga till. Och eftersom det är ett pågående brott kan man också ringa 112 och berätta vad som pågår.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons