Annons

Åkerboskolan drabbad av kraftig brand

En kraftig brand utbröt på Åkerboskolan under tisdagskvällen, troligen efter ett blixtnedslag. Med hjälp av bland annat grävmaskiner lyckades räddningstjänsten begränsa eldens framfart men släckningsarbetet väntas fortgå under onsdagen.
Löttorp • Publicerad 13 augusti 2019 • Uppdaterad 14 augusti 2019
Åkerboskolan i Löttorp brinner. Larmet kom 19.15 och drygt två timmar senare tvingas räddningstjänsten koncentrera räddningsarbetet på att rädda delar av skolan.
Åkerboskolan i Löttorp brinner. Larmet kom 19.15 och drygt två timmar senare tvingas räddningstjänsten koncentrera räddningsarbetet på att rädda delar av skolan.Foto: Carin von Post

Vid 19.15 på tisdagskvällen kom larmet om brand på Åkerboskolan. Rök syntes initialt från skolan och senare under kvällen flammade lågor ut från skolans östra del, med bland annat en kemisal.

– Det kom en kraftig smäll från kemisalen. Brandmannen som stått nära lade ned slangen och gick därifrån, berättade Ölandsbladets reporter Carin von Post från platsen.

Annons

Det som tros orsakat branden är ett åsknedslag i Löttorp vid 18-tiden, något som Eva Englund blev ögonvittne till:

– Blixten slog ner kl 17.45. Jag stod utanför skolan med bilen då. Hela bilen skakade, berättar Eva Englund.

Räddningstjänsten beskrev under kvällen att den östra delen av skolan var helt utbränd och att det fanns risk för spridning till den del av skolan som huserar låg- och mellanstadiet.

– Vi har inte branden under kontroll. Nu fokuserar vi på att rädda övriga delar av skolan. Det finns en spridningsrisk väster ut, sa Thomas Lindström från räddningstjänsten vid 21-tiden.

Med hjälp av bland annat grävmaskiner lyckades man hindra elden från att sprida sig och vid 02-tiden uppgav räddningstjänsten att branden var under kontroll. Prognosen är dock att eftersläckningsarbetet kommer att pågå under större delen av onsdagen.

Till följd av branden kan det förekomma störningar i vattenleveransen under det närmsta dygnet från Löttorp till Böda, det uppger Borgholms Energi AB. Detta i form av sänkt tryck i ledningarna samt missfärgat vatten.

I nästa vecka, på tisdag, är det egentligen skolstart för drygt 175 elever vid Åkerboskolan. Under onsdagen ska Borgholms kommun informera om hur skolans verksamhet påverkas av branden.

Först bara rök, men strax innan 21 stod öppna lågor från Åkerboskolan.
Först bara rök, men strax innan 21 stod öppna lågor från Åkerboskolan.

Åkerboskolan har varit en följetong det senaste året i lokalpressen. Lokalerna har bedömts redo att bytas ut. Den stora frågan har varit renovering eller en ny skola. Med liten politisk marginal vann en ny skola.

Men nya skolan är fortfarande på ritplanet.

Via en stegbil försöker räddningstjänsten slå ned lågorna.
Via en stegbil försöker räddningstjänsten slå ned lågorna.Foto: Carin von Post
Madeleine Ahlström är en av många nordölänningar som fångat branden med sin kamera.
Madeleine Ahlström är en av många nordölänningar som fångat branden med sin kamera.
Uppdatering klockan 21.30. Räddningstjänsten tvingas koncentrera sig på att rädda delar av skolan.
Uppdatering klockan 21.30. Räddningstjänsten tvingas koncentrera sig på att rädda delar av skolan.Foto: Carin von Post

Texten uppdateras.

Kenth JönssonSkicka e-post
Peter BoströmSkicka e-post
Cecilia KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons