Annons

”Lärarbristen har blivit värre” – skolpolitiker vill veta hur problemet skall lösas

– Det har blivit mycket värre och nu vill jag veta hur problemet med lärarbristen på Skansenskolan skall avhjälpas, skriver tidigare ordförande i barn- och ungdomsutskottet Agneta Stjärnlöf (M) i en interpellation till ordförande i utbildningsnämnden.
Mörbylånga • Publicerad 5 februari 2019
Agneta Stjärnlöf (M) är vice ordförande i utbildningsnämnden. Hon vill ha svar från nämndens ordförande Håkan LIndqvist (S) hur han har tänkt lösa problemet med vikarier i skolan.
Agneta Stjärnlöf (M) är vice ordförande i utbildningsnämnden. Hon vill ha svar från nämndens ordförande Håkan LIndqvist (S) hur han har tänkt lösa problemet med vikarier i skolan.Foto: Arkiv

Under den senaste mandatperioden var Agneta Stjärnlöf (M) ordförande i barn- och ungdomsutskottet i Mörbylånga kommun. Sedan september är hon vice ordförande i utbildningsnämnden. Det är efter Ölandsbladet rapportering om lärarbristen på Skansenskolan som hon har skickat en fråga till nämndens ordförande Håkan Lindqvist (S) om hur problemet med lärarbristen skall lösas.

– Det är mer regel än undantag att elever står utan behörig lärare på lektionerna och är hänvisade till självstudier, skriver Agneta Stjärnlöf i sin interpellation till Håkan Lindqvist.

Annons

Det har varit problem med lärarbrist på Skansenskolan även tidigare, under din period som ordförande i barn- och ungdomsutskottet. Vad har hänt sedan du lämna över ordförandeposten till Håkan Lindqvist?

– Det har blivit mycket, mycket värre och lärarbristen är större än tidigare, varje vecka händer det att elever får gå till hörsalen för lektion när lärare är borta av någon anledning. Det är inte ok, och så har det inte varit tidigare.

Under din tid som ordförande, 2016, saknades en ämneslärare under en längre tid och du sa då att ”Vikarier är ett jätteproblem. I hela länet är det rundgång på lärare, det finns inga nya att tillgå.”

– Ja, vi hade en permanent situation då vi saknade lärare under en längre tid, jag har för mig att det var någon språkundervisning. Om jag kommer ihåg rätt berodde det på en långtidssjukskrivning den gången och att vi hade svårt att få tag på en vikarie.

Också nu beror det enligt rektor Sara Brogård på sjukskrivningar, hur tycker du att man kan åtgärda det?

– Jag tror inte att man i första hand skall söka vikarier. Det är bättre att tillsvidareanställa en lärare på fulltid. Det skulle säkert gå att lösa att en sådan tjänst kan täcka upp för den avsaknad av lärare som förekommer idag. Det kommer jag att ta upp när vi har nästa sammanträde i utbildningsnämnden. Sedan måste vi någon bild av vad sjukskrivningarna beror på.

Samtidigt med den här situationen måste utbildningsnämnden spara 9 miljoner under 2019?

– Ja, det är väldigt mycket men det är vad vi har att förhålla oss till. Jag tycker generellt sett inte att vi skall spara på våra barn i kommunen. Skulle jag få bestämma och om jag skall önska något skulle skolan få kosta lite mer och att vi drar ner på takten när det handlar om utbyggnaden av vatten och avlopp, säger Agneta Stjärnlöf (M).

Hon vill få svar av Håkan Lindqvist (S) på hur han och skolförvaltningen tänkt lösa problemet med vikarier på kort och på lång sikt samt hur de skall arbeta för att få ner sjuktalen hos lärarna.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons