Annons

Lantbrukare vanvårdade djur – Är toppnamn på partis valsedel

Lantbrukaren, som har fått sina djur omhändertagna av länsstyrelsen på grund av vanvård, är ett toppnamn på ett partis valsedel inför höstens kommunval i Borgholm.
Partiet har nu vidtagit åtgärder.
BORGHOLMS KOMMUN • Publicerad 13 juli 2018
Lantbrukaren är ett av toppnamnen i en av partisernas valsedel inför höstens kommunval i Borgholms kommun.
Lantbrukaren är ett av toppnamnen i en av partisernas valsedel inför höstens kommunval i Borgholms kommun.Foto: Alexander Jensen

I torsdagens tidning skrev Ölandsbladet om en lantbrukare, boende i Borgholms kommun, som har vanvårdat sina djur så grovt att länsstyrelsen beslutade att omedelbart omhänderta hela besättningen på 160 djur och 14 av dem fick avlivas på grund av dålig hälsa.

Lantbrukaren är även ett toppnamn på ett partis valsedel inför höstens kommunval i Borgholms kommun.

Annons

– Vi fick indikationer på det här förra veckan och bad om ett samtal så fort som möjligt. Det hade vi i onsdagskväll och vi har gemensamt med personen beslutat att han ska återta sin kandidatur till kommunvalet. Det är klart att det är händelsen och artikeln som ligger till grund för det, säger ordföranden för partiet.

Hur ser du på händelsen?

– Som många andra berördes jag väldigt mycket när jag läste artikeln om djurplågeriet. Jag känner stort medlidande för alla inblandade, det är en tragedi.

Ni har inte vetat om att han har brustit i djurhållningen förut?

– Det här kom som en blixt från klar himmel och vi fick inte veta det förrän förra veckan.

Vad har ni för rutiner när ni kollar upp kandidater?

– Vi har i partiet en kandidatförsäkran som kandidater får skriva under och försäkra att de inte har varit i klammeri med rättvisan. Det åligger kandidaten att informera om så skulle vara fallet.

– Vi har inte skickat hela listan med personnummer till skattemyndigheten och andra myndigheter för att undersöka om försäkran stämmer.

Är det något ni kommer göra framöver?

– Vi får utvärdera det. Personligen gillar jag inte det. För har en person försäkrat något tycker jag att man borde kunna lita på det, annars blir det kontroll på kontroll.

Annons

– Ingen går in i kommunpolitiken för ära eller pengar. Då hade det varit en annan sak.

Hinner ni ändra valsedeln?

– Vi har haft möten med tryckeri, valmyndigheten och andra aktörer. Vi hoppas hinna få fram nya valsedlar, det handlar om logistik.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons