Annons

Länsstyrelsen står till kommunernas tjänst: "Stora problem med kommunikationen”

Länsstyrelsen ser allvarligt på nattens cyberattacker och stöttar kommunerna där det behövs. Kommunikation och kunskap är för tillfället prioriterade hjälpområden.
Öland • Publicerad 13 december 2022
Länsstyrelsen Kalmar.Foto: Länsstyrelsen

Under natten drabbades Ölandskommunerna av en cyberattack och kommunerna valde att stänga av internet i kommunernas system.

Kommunikationen är hårt drabbad, och där finns bland annat länsstyrelsen på plats för att hjälpa.

Annons

– Vi följer läget och tar kontakter och stöttar där kommunen ser behov. Just nu är det främst kommunikationen som vi börjar med i en inledande fas. Och att stötta med kontaktskapande och hjälpa till att dela andra erfarenheter av liknande händelser, säger Per Markus Jönsson, länsstyrelsens tjänsteman i beredskap.

Kommunernas IT-tekniker jobbar för fullt med ärendet, men hur lång tid det kan ta att få kontroll på läget är svårt att avgöra.

– Vi har ingen prognos direkt, men det kan ta några dagar som vi sett i andra exempel i länet innan systemen kan vara återställda.

Det är inte första gången en kommun i länet drabbas av den här typen av angrepp.

”Erfarenheten finns i länet och det är tyvärr något som händer på olika platser med jämna mellanrum”
Per Markus Jönsson

– Det var en liknande händelse i Emmaboda tidigare. Den erfarenheten finns i länet och det är tyvärr något som händer på olika platser med jämna mellanrum.

Har man någon nytta av erfarenheterna från den tidigare händelsen i Emmaboda nu idag?

– Det kan man absolut ha. Nu är det här i inledningsfasen, och vi vet inte om det är exakt samma typ av händelse, det återstår och se när det kommit längre. Men erfarenheten finns i länet och vid behov tar vi hjälp av den kunskapen.

Vad blir nästa steg?

– Vi fortsätter hålla kontakt med kommunerna och reda ut vad som påverkas. Vi vill stötta kommunerna på bästa sätt.

Joacim AnderssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons