Annons

Länsstyrelsen prioriterar ärendet med ställplatserna i Grönhögen

Så fort Länsstyrelsen har tillsatt en handläggare för ställplatserna i Grönhögen, ska den nya prövningen inledas.
– Det här är ett ärende som prioriteras, säger Anna Mäki på myndighetens rättsenhet.
Grönhögen • Publicerad 22 juni 2018
På fastigheten Ventlinge 42:5 vill Grönhögens utvecklingsbolag driva 40 ställplatser fram till år 2022.
På fastigheten Ventlinge 42:5 vill Grönhögens utvecklingsbolag driva 40 ställplatser fram till år 2022.

Eftersom mark- och miljööverdomstolen inte tar upp ställplatserna till prövning, gäller mark- och miljödomstolens dom att ärendet ska återgå till Länsstyrelsen i Kalmar.

Länsstyrelsen har ännu inte hunnit tillsätta en handläggare, men kommer troligen att göra det nästa vecka. Hur lång tid det tar därefter beror på hur mycket personalen hinner med under semestertider.

Annons

– Det här är ett ärende som prioriteras, om vi skulle sätta igång nästa vecka tar det nog uppskattningsvis fyra till sex veckor, säger Anna Mäki, länsjurist och tillförordnad enhetschef för rättsenheten.

Mörbylånga kommuns stadsarkitekt Marie-Christine Svensson har uttalat sig i Ölandsbladet om att det vore bra om ett beslut kommer så snart som möjligt.

– Jag förstår att det önskemålet finns när det här är så säsongsbetonat. Jag kan bara säga att vi gör vad vi kan för att hantera ärendet så skyndsamt som möjligt, säger Anna Mäki som tror att det finns god sannolikhet för att ärendet ska kunna hanteras snabbt.

– Eftersom vi redan har gjort en prövning och många bitar finns på plats. Då kan det gå lite snabbare än om vi hade behövt starta ett ärende från början.

Mark- och miljödomstolens (MÖD) uppfattning är att Grönhögens utvecklingsbolag borde kunna få ett tidsbegränsat tillstånd för ställplatser, eftersom det finns en tydlig plan att efter fem år förflytta ställplatserna till Grönhögens camping. Det är detta som Länsstyrelsen nu ska pröva.

– Vi kom fram till att det inte fanns förutsättningar för tillfälligt bygglov, men MÖD är tydliga med att de tycker precis tvärtom. I domen ges en indikation på att de tycker att det finns förutsättningar, och det ska vi ta hänsyn till.

Gör ni som de säger då?

– Jag får inte föregå prövningen som ska göras av Länsstyrelsen. Men MÖD är tydliga i sina domskäl och har bedömt att det här är ett beslut som ska fattas av Länsstyrelsen, med tydliga instruktioner.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons