Annons

Länsstyrelsen och kommunen kan inte göra något åt skarvarna – ”Det är ett problem”

Borgholms kommun har också fått in många klagomål om odören från skarvarna och kontaktat länsstyrelsen, som har få möjligheter till åtgärder.
BORGHOLM • Publicerad 21 juli 2018
Jens OdevallFoto: Carin von Post

– Jag har själv känt det och absolut, det är ett problem. Vi har fått många klagomål och vi har varit i kontakt med länsstyrelsen om detta. För vi får inte göra något, det är länsstyrelsen som beviljar skyddsjakt, städning eller andra åtgärder men det går inte just nu för skarvarna häckar, säger Jens Odevall, kommunchef.

Hur jobbar ni vidare med det?

Annons

– Vår miljöchef Anna Stjärndahl har samlat in klagomålen och kommer fortsätta att samla dokumentation om detta, vilket länsstyrelsen också vill att vi ska göra. Vi kommer att följa upp detta. Nu kan vi hoppas på ett regnoväder, då sköljs kanske en del bort.

När Ölandsbladet ringer länsstyrelsen bekräftar vilthandläggare Fredrik Usturp att alternativen till åtgärder är få.

– Just nu häckar de och har ungar vilket gör att vi i nuläget inte kan göra något. Det är en skyddad art och lagstiftningen gör att vi inte har så många möjligheter att göra något under andra tider på året heller, säger Fredrik Ustrup.

Kan man göra något på sikt?

– Det har varit ett liknande problem i Timmernabben i flera år. I våras fick vi en ansökan om dispens från Mönsterås kommun som ville utföra störningsåtgärder mot skarvarna, vilket vi beviljade.

Men det överklagades till mark- och miljödomstolen av en fågelklubb och en ornitologisk förening som gav dem rätt. Luktproblem är inte skäl nog att störa en skarvkoloni.

– Frågan är problematisk och i första hand handlar det nog om att försöka påverka politikerna till att ändra lagstiftningen.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons