Annons

Länsstyrelsen ger ett första klartecken till mångmiljonsatsning: ”Jättepositivt”

Länsstyrelsen följer kommunens linje – Kapelludden AB får strandskyddsdispens för att bygga sexton nya campingstugor.
– Ett jättepositivt besked, kommenterar bolagets styrelseordförande Hans Gerremo.
BORGHOLM • Publicerad 27 mars 2019
Kapelludden AB har fått ett första klartecken från länsstyrelsen till 16 nya stugor på campingområdet. På bilden visar Kapelluddens tidigare vd Thomas Nilsson ut platsen för stugorna.
Kapelludden AB har fått ett första klartecken från länsstyrelsen till 16 nya stugor på campingområdet. På bilden visar Kapelluddens tidigare vd Thomas Nilsson ut platsen för stugorna.Foto: Michael Ståhl

I slutskedet av förra årets högsäsong kunde Ölandsbladet avslöja att campingen Kapelludden AB ”mitt i ” Borgholm tagit beslut om att bygga sexton nya campingstugor, merparten 55 kvadratmeter stora.

– Det finns en jättepotential i att ha stugor med bra boende i närheten av centrum, sade företagets dåvarande vd Thomas Nilsson till tidningen då, efter inlämnad bygglovsansökan.

Annons

I oktober gjorde samhällsbyggnadsnämnden tummen upp till Kapelluddens satsning, kostnadsberäknad till 13 – 16 miljoner kronor. Nämnden gav klartecken till såväl strandskyddsdispens som bygglov.

– Dispensen är inom citationstecken en kopia på den dispens länsstyrelsen gav för två år sedan så den borde vara hållbar. När det gäller bygglovet finns det enligt vår bedömning inte tid att gå fram med en detaljplan, därför går vi i ett första steg fram med ett bygglov och sedan får vi se hur lovet klarar en eventuell överprövning, var kommentaren från nämndens dåvarande ordförande Lennart Bohlin.

För att bli sannspådd, bygglovet överklagades av ägarna till en fastighet i campingens närhet och länsstyrelsen fattade beslut om att överpröva strandskyddsdispensen. Något statens förlängda arm på andra sidan nu har gjort.

– Länsstyrelsen beslutar att inte upphäva samhällsbyggnadsnämndens beslut om strandskyddsdispens meddelat den 25 oktober 2018, sägs det i det några dagar gamla beslutet.

– Länsstyrelsen bedömer att åtgärderna (stugorna reds anm) kan ha en viss avhållande effekt på allmänhetens tillgänglighet till området men får enligt länsstyrelsen ligga inom ramen för vad som får anses vara en obetydlig sådan. Någon ytterligare privatisering av marken närmast de tillkommande byggnaderna tillåts inte, sägs det vidare.

För Kapelluddens ledning är beskedet från länsstyrelsen högst välkommet.

Hans Gerremo.
Hans Gerremo.

– Ett jättepositivt besked, kommenterar bolagets styrelseordförande Hans Gerremo och väntar nu på steg två - länsstyrelsens ställningstagande till det överklagade bygglovet.

– Det ska prövas av länsstyrelsen och normal handläggningstid där är fyra månader. Så vi kan få besked i april-maj, det kan också bli i augusti. Men vi har fått bekräftat att man tagit tag i ärendet.

Länsstyrelsen ska först fatta beslut om de klagande är tillräckligt ”berörda” av byggnationen för att ha rätt att föra process, om inte faller överklagandet direkt.

– Det är något länsstyrelsen också tittar på, säger Hans Gerremo och hoppas på ett nytt positivt besked från de beslutande.

Annons

– Vi tror på det här och ger inte upp. Om alla papper blir klara hoppas vi kunna börja bygga i höst, det är vad vi siktar på.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons