Annons

Långt fängelsestraff för grovt vapenbrott - polisen hittade två avsågade hagelgevär: ”Är mycket farligt”

Under en husrannsakan hittade polisen en mindre vapengömma hemma hos en 50-årig man på mellersta Öland samt mängder av narkotiska preparat.
Nu döms den sedan i december häktade 50-åringen till ett 27 månader långt fängelsestraff.
ÖLAND • Publicerad 6 mars 2019
Ett av de två avsågade hagelgevär polisen hittade hemma hos den nu fängelsedömda 50-åringen från mellersta Öland.
Ett av de två avsågade hagelgevär polisen hittade hemma hos den nu fängelsedömda 50-åringen från mellersta Öland.Foto: Från polisens förundersökning

Kvällen den 13 december stoppades ölänningen av polisen på grund av misstänkt drograttfylleri. Det fanns uppgifter om att 50-åringen ”hanterade narkotika” och då han föreföll påverkad gjordes en husrannsakan i dennes hem på mellersta Öland.

Det polisen fann hos mannen kostar honom nu två år och tre månader i fängelse.

Annons

Där hittades två undangömda och fullt fungerade hagelgevär, båda avsågade, en startpistol, ytterligare ett hagelgevär (i delar), drygt 200 patroner av olika kaliber, fem lyspatroner, tretton eldmarkeringspatroner samt mängder av olika narkotiska preparat i tablettform.

50-åringen har sedan avslöjandet suttit häktad för att åtalas i början av februari, misstänkt för grovt vapenbrott, vapenbrott, brott mot vapenlagen, brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt narkotikabrott.

I rätten förklarade mannen att en stor del av ammunitionen hade han omedvetet fått med sig hem från övningar i hemvärnet. De avsågade hagelgevären hade han själv sågat av för att destruera dem och sedan glömt bort att han hade dem.

– Ett avsågat hagelgevär är mycket farligt, förklarade en polisman i rätten och menade att den som träffas en sådan hagelsvärm troligen avlider.

” NN:s förklaringar till att han haft sakerna hemma är att han genomgående att han av olika misstag råkat få med sig sakerna hem. Tingsrätten tror inte på de förklaringarna”, sägs det i domen mot mannen gällande de vapen- och ammunitionsrelaterade åtalspunkterna.

I rätten erkände 50-åringen narkotikabrott, för att samtidigt förklara att han i och med sitt jobb inom vården råkat få med sig en del av de narkotikaklassade medicinerna hem. Den förklaringen anses av rätten som ”en efterhandskonstruktion”.

Rätten fäller ölänningen på samtliga åtalspunkter utom en och bestämmer påföljden till två år och tre månader i fängelse.

”Om NN hade haft ett avsågat hagelgevär hade det varit möjligt att inte bedöma brottet som grovt. Nu har han innehaft två”, sägs det i domen där rätten konstaterar att minimistraffet för grovt vapenbrott är två år i fängelse, vilket 50-åringen befinns skyldig till.

Resterade tre månader bedöms vara straffvärdet för narkotikabrottet, även om rätten anser att det sätt 50-åringen ”fått narkotikan i besittning” genom sitt jobb inom vården gör innehavet mer straffvärt än så.

Rätten slår samtidigt fast att det inte kan bevisas att ölänningen stulit 200 tabletter värkmedicin från en patient, därmed faller åtalspunkten grov stöld.

Annons

Tills domen vinner laga kraft förblir ölänningen i häktet.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons