Annons

Kungens busliv på Solliden avslöjas: ”Snodde motorcyklar” - ”Häxpipor och knallskott”

I en ny dokumentärserie från Viaplay berättas det om kungen och hans vänners omfattande bus och bravader. Det var en plats där de kunde vara fria från alla strikta regler.
Solliden • Publicerad 8 september 2023 • Uppdaterad 11 september 2023
Kungen och hans vänner såg Solliden som paradiset på jorden där de kunde ta ut svängarna ordentligt.
Kungen och hans vänner såg Solliden som paradiset på jorden där de kunde ta ut svängarna ordentligt.Foto: arkiv

I Viaplays dokumentärserie ”Kungens innersta krets” skildras kungen, mannen bakom titeln, berättat av de närmast honom - kungens syster, vänner och drottningen.

Bland annat berättar hans vänner Carl Kleman och Johan Beckman om somrarna på Solliden. De åkte dit första gången när de var nio år och återkom sedan flera somrar i barndomen. I serien berättas det att det är kungen lekplats där de inte behöver följa herrarnas strikta regelverk och pojkarna kan ta ut svängarna ordentligt.

Annons

– Det var en stor händelse att få komma till Solliden. Vi fick vara med kronprinsen i en vecka och vi bodde i nedervåningen på slottet, inte så långt från skafferiet och där fanns det sockerdricka som man kunde sno på natten, berättar Carl Kleman i dokumentären.

Dagarna inleddes alltid med frukost 08.30 tillsammans med prinsessan Sibylla och kungens systrar. Sedan var det full fart med äventyr på Solliden där det fanns allt från hästar, traktorer och motorcyklar till ett badhus.

– Antingen åkte vi hölass eller snodde en motorcykel när ingen såg. Det fanns alla möjligheter, det var ett paradis, minns Carl Kleman.

De berättar också att de gärna åkte till Borgholm till en butik som drevs av två damer och där de kunde köpa pyrotekniska produkter. Då fanns inte de förbud och regler som gäller idag.

– Vi kunde köpa häxpipor, knallskott och smatterband. Vi hade fruktansvärt roligt men det tyckte inte alltid omgivningen och det ledde till kontroverser. Det var främst gäster till Sibylla och kungens systrar som råkade ut för det, säger Johan Beckman och berättar att de även utförde klassiska bus som att smeta in tandborstar med vitlök, ta bort locken på tvålkopparna och spela hartsfiol.

I dokumentären visas även en gammal intervju med kungen där han kommenterar barndomen på Solliden:

”Det var underbart, vi hade alltid skoj. Vi hittade på massor av bus som alla andra har gjort”.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons