Annons

Kungarnas jaktpark blir musikdrama – en saga med verklighetsbakgrund

Den 12 maj 1801 avskaffades den så kallade djurgårdsinrättningen på Öland. Under Öland Spirar firas detta på Borgholms slott med en unik konsert där publiken får uppleva urpremiären av ett stort nyskrivet körverk.
Borgholm • Publicerad 6 maj 2024
Den 12 maj får publiken, förutom Djurgården, höra Vokalharmonin sjunga ett specialprogram med utvalda stycken från renässansen och barocken på Borgholms slott.
Den 12 maj får publiken, förutom Djurgården, höra Vokalharmonin sjunga ett specialprogram med utvalda stycken från renässansen och barocken på Borgholms slott.Foto: Johan Hagström

– Det har varit ett gripande arbete att sätta sig in i denna för Öland så svåra tid, en tid som lämnat bestående avtryck i folkminnet, säger Hans Gurstad-Nilsson.

Vokalharmonin med slagverkaren Mika Takehara, lutenisten Dohyo Sol och klarinettisten Mats Wallin står på scenen. Tillsammans och under ledning av Fredrik Malmberg framför de kördramat Djurgården av tonsättaren Hans Gurstad-Nilsson. Hans, som är bosatt i Alböke på Öland, är konstnärlig ledare för Chronotopia, en förening som arbetar med att levandegöra det öländska kulturarvet med klassisk musik.

Hans Gurstad-Nilsson säger att biljettförsäljningen är igång.
Hans Gurstad-Nilsson säger att biljettförsäljningen är igång.Foto: Kenth Jönsson
Annons

– Att skriva det här verket har för mig handlat om att ge röst åt och, i den mån det nu är möjligt, ge en slags upprättelse åt de släktled som uthärdade djurgårdsinrättningens regim, en verklighet vi knappt kan föreställa oss idag. Verket öppnar sig mot sagans värld, säger Hans.

”Under de två år som det har tagit att sjösätta projektet och skriva verket har en rafflande historia tagit form.”
Hans Gurstad-Nilsson

Den kungliga djurgårdsinrättningen på Öland (1572-1801) har kommit att stå som symbol för maktens förtryck och förmynderi. Den kungliga traditionen att jaga på Öland sträcker sig tillbaka till medeltiden. Men det är Johan III som stadfäster den kungliga djurgårdsinrättningen. För ölänningarna inleds nu ett förtryck som ska vara i över 200 år. Befolkningen förbjuds all jakt. Uttag av ved och virke i skogarna till husbehov blir ett lagbrott. I vanmakt tvingas bönderna se på hur viltet, som också måste utfordras vintertid, trampar ner och tar för sig av grödan. För att överleva trotsar de förbuden. Det bestraffas strängt, med spöstraff, dryga böter, tvångsarbete på fästning och i vissa fall landsförvisning. Till och med dödsstraff har utdömts.

– Arbetet har handlat om att hitta kärnan i ett komplicerat skeende, att mejsla fram och bygga ett musikdrama utifrån de människoöden som skymtar fram i bevarade domprotokoll och brev. Under de två år som det har tagit att sjösätta projektet och skriva verket har en rafflande historia tagit form, säger Hans.

Det drygt timslånga verket bygger på verkliga historiska händelser och karaktärer. I centrum står en välbekant symbol som här får en helt ny tolkning. Verket är en saga med verklighetsbakgrund. Vokalharmonin ger två konserter under sitt besök på Öland. Den 11 maj blir det genrepskonsert med konsertintroduktion i Köpings kyrka. På premiärkvällen den 12 maj får publiken, förutom Djurgården, höra Vokalharmonin sjunga ett specialprogram med utvalda stycken från renässansen och barocken på Borgholms slott.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons