Annons

Kronprinsessan blev Årets Ölänning – Hyllade Öland

Kronprinsessan Victoria var mycket glad när hon tog emot Sollidenpriset för Årets Ölänning av kungen. Hon valde att hylla Öland.
SOLLIDEN • Publicerad 5 juli 2018 • Uppdaterad 6 juli 2018
Kronprinsessan var mycket glad när hon tog emot priset som Årets Ölänning.
Kronprinsessan var mycket glad när hon tog emot priset som Årets Ölänning.Foto: Alexander Jensen

På torsdagseftermiddagen fick kronprinsessan Victoria ta emot Sollidenpriset av sin far kung Carl XVI Gustaf, det är första gången som två i samma familj får utmärkelsen Årets Ölänning, då kungen fick det 1996.

Juryn består av Anders Enström, Barometern, Lennart Palm, Sveriges Radio, Åsa ”Felix” Everbrand, Lisbeth Lennartsson, Sven Göthe Lidheim och deras motivering lyder:

Annons

”Årets pristagare har under hela sitt liv i ord och handling uttryckt sin kärlek till Öland, en plats där hon känner sig som hemma. Hennes jordnära engagemang för landskapet och människorna bidrar starkt till öns utveckling och attraktionskraft. Med sin närvaro och lyskraft skapar hon intresse och uppmärksamhet för Öland såväl nationellt som internationellt. Hennes födelsedag 14 juli firas sedan länge som Ölands egen nationaldag. Årets Ölänning 2018 är Kronprinsessan Victoria”.

Sollidenpriset hette i år Globe och är designat av Anna Ehrner på Kosta Boda.
Sollidenpriset hette i år Globe och är designat av Anna Ehrner på Kosta Boda.
Kronprinsessan med diplomet och den fina Ölandsdräkten.
Kronprinsessan med diplomet och den fina Ölandsdräkten.

Det var en mycket glad kronprinsessa som gick fram och tog emot Sollidenpriset av kungen, som i år heter Globe och är designat av Anna Ehrner på Kosta Boda.

– Det var en strålande motivering och väl uttryckt, berömde kungen.

Efter prisutdelningen valde kronprinsessan att hylla Öland.

– Jag har varit här i hela mitt liv och det är med längtan som jag vill tillbaka. När man åker upp på Ölandsbron och precis vid brofästet är det jippi för att jag är på Öland. Det är alltid med sorg när jag åker tillbaka till fastlandet.

– Öland är och förblir en fantastiskt speciell plats och inte bara för mig utan även för min lilla familj. Det är ett behov helt enkelt att få komma hit.

Kronprinsessan hälsar på Jim Rudolfsson som blev Årets Ölänning 1997.
Kronprinsessan hälsar på Jim Rudolfsson som blev Årets Ölänning 1997.Foto: Alexander Jensen
Kronprinsessan hälsar på Rolf Attoff som blev Årets Ölänning 1989.
Kronprinsessan hälsar på Rolf Attoff som blev Årets Ölänning 1989.

Det var 25:e gången som Årets Ölänning utsågs och Sollidenpriset delades ut. I vanlig ordning var det Odd Zschiedrich som var programledare för ceremonin där bland annat flera personer som tidigare blivit Årets Ölänning deltog.

Melker Ekströmmer, tidigare slottsfogde, och P-O Amnér, som blev Årets Ölänning 1988, är numera bortgångna och de hedrades.

– Vi kommer att sakna deras driftighet och vänlighet. Vi är oerhört tacksamma för deras bedrifter, sa Odd Zschiedrich.

Dimpker Brothers från Västervik men med morföräldrarna boende på Öland stod för underhållningen och framförde tre låtar under ceremonin.

Dimpker Brothers.
Dimpker Brothers.
Boris Bravin hälsar till publiken.
Boris Bravin hälsar till publiken.
Annons

Bildspel:

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons