Annons

Kritiskt läge i Dalarna – Brandmän från Öland ska åka upp för att bekämpa skogsbranden

Skogsbranden i Älvdalen i Dalarna sprider sig och är på väg mot Jämtland. Räddningstjänsten på plats behöver all hjälp de kan få. Nu kommer de att få förstärkning av brandmän från Öland.
ÖLAND • Publicerad 19 juli 2018 • Uppdaterad 20 juli 2018
Öländska brandmän åker upp till Dalarna för att hjälpa till med att bekämpa skogsbranden som fortfarande sprider sig. Bilden är från ett annat sammanhang.
Öländska brandmän åker upp till Dalarna för att hjälpa till med att bekämpa skogsbranden som fortfarande sprider sig. Bilden är från ett annat sammanhang.Foto: Smålandsposten

Flera stora skogsbränder rasar i Gävleborgs län, Dalarnas län och Jämtlands län. För räddningstjänsten på plats har situationen varit ansträngd då mer resurser krävs i from av både material och personal.

Helikoptrar från Norge, brandflyg från Italien och frivilliga från hela landet har anslutit i arbetet med bekämpningen av bränderna.

Annons

Nu har även en begäran kommit till Kalmar län om hjälp och brandmän från Öland kommer att åka upp för att hjälpa till med branden i Älvdalen som fortfarande sprider sig och är på väg till Jämtland.

– Det var självklart att hjälpa till med det vi kan undvara. Vi har inverterat för vi måste ha så att vi klarar oss även här om något skulle hända. Det är inte fel att få den här erfarenheten heller, säger Anders Palmgren, räddningstjänsten.

Hur många från länet åker till Dalarna?

– Idag har två släckbilar och en tankbil åkt upp med 14 brandmän. Personalstyrkan kommer att fylla på med fler så att fordonen kan användas dygnet runt.

Räddningstjänsten på Öland bidrar inte med några fordon men däremot frivillig personal.

– Vi har inga brandmän från Öland uppe nu men på söndag åker två stycken till Dalarna. De kommer att avlösas av andra. De jobbar torsdag till söndag, 12 timmar om dagen. Den här insatsen är planerad för 24/7 i tre veckor.

Räddningstjänsten skickade igår ut en förfrågan till brandmännen.

– Detta är frivilligt och det har varit bra uppslutning. Folk är taggade på att få hjälpa till.

Hur är läget i Dalarna?

– Det brinner på 3 000 hektar och branden sprider sig fortfarande. De behöver all hjälp de kan få.

Annons

Kommer du själv att åka upp?

– Ja tanken är att försöka göra det. Jag ser på tv hur mina kurskamrater står och sliter. För mig är det självklart att åka upp och hjälpa till med att bekämpa branden.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons