Annons

Kritik mot öländskt bevattningsbeslut: "Oroväckande" – oväntad lägesbild från SMHI?

SMHI har en entydig bild över Öland – samtidigt fattar kommunerna vitt skilda beslut. Nu ryter politikern och före detta bonden till.
– Ett förbud ger alltid någon en tankeställare, säger Johan Åhlund (C).
Statistiken ger honom till viss del rätt.
Mörbylånga kommun • Publicerad 3 juni 2021 • Uppdaterad 4 juni 2021
Johan Åhlunds iaktagelser stämmer överens med SMHI:s bild.
Johan Åhlunds iaktagelser stämmer överens med SMHI:s bild.Foto: Arkiv/Montage

– I och med det gynnsamma läget har Mörbylånga kommuns beslutat att inte införa något bevattningsförbud inom överskådlig tid, konstaterade Jens Olsén.

Annons

Ett beslut som Johan Åhlund som är Miljö– & vattenvårds­ansvarig på i Mörbylångas kommungrupp för LRF. Redan för tjugo år sedan varnade han för öländsk vattenbrist.

– Jag tycker att vi kunde haft ett förbud för att signalera för folk att läget fortfarande är utsatt, det ger alltid någon en tankeställare även om det är svårt att straffa folk som inte sköter sig, säger Åhlund.

”Ställen där det var mycket vatten förr i mitten på maj är det oroväckande lite nu””
Johan Åhlund.

– Jag har varit ute på en del ställen där det var mycket vatten förr i mitten på maj men nu är det oroväckande lite.

Och SMHI:s kartor ger honom till viss del rätt. Läget normalt för små magasin enligt SMHI i södra delen av Öland. Däremot är det under det normala för stora magasin – på hela Öland. En lägesbild som kanske är oväntad för en del med tanke på att det för ovanlighetens skull regnat en del under våren.

– Folk kommer ihåg att det regnat senaste tiden och tror att det är lugnt då med sol och vind försvinner det snabbt.

Vattenläget enligt SMHI just nu.
Vattenläget enligt SMHI just nu.Foto: Skärmdump SMHI

Mörbylånga avstår alltså – samtidigt som Borgholms kommun åter drog igång ett bevattningsförbud från och med 1 maj med motiveringen: ”Det är ett livsmedel som inte är obegränsat och under sommarhalvåret fylls inte naturens vattenmagasin på.” enligt Borgholms energi.

Under perioden 1 maj till 30 augusti är det förbjudet att vattna gräsmattor, blommor eller dylikt i trädgårdar med spridare eller slang samt att fylla eller byta ut vatten i pooler som är större än tre kubikmeter.

– Vi ska vara rädda om det vattnet vi har, konstaterar Johan Åhlund.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons