Annons

Krisläge har aktiverats

Region Kalmar läns begäran om krislägesavtal har idag beslutats av SKR och påbörjas enligt plan imorgon lördag 24 april.
Kalmar län • Publicerad 23 april 2021
Foto: Anton Hedberg

SKR och Sobona har beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, det meddelas i ett pressmeddelande. Anledningen till aktiveringen är en omfattande och avgörande påverkan på personalförsörjningen.

– Region Kalmar län har provat alla möjligheter för att säkra bemanningen utifrån det vanliga kollektivavtalet. SKR och Sobona har därför beslutat att aktivera krislägesavtalet i Region Kalmar län, säger Joakim Larsson, ordförande i förhandlingsdelegationen i Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och i Sobonas föreningsstyrelse.

Fakta

Krislägetsavtal

Krislägesavtalet reglerar villkor och ersättningar för arbetstagare som arbetar vid krisläge. Med krisläge avses en situation med extrem belastning på sjukvården på ett sätt som utgör en allvarlig samhällsstörning.

Ett aktiverat krislägesavtal innebär att det ordinarie arbetstidsmåttet utökas till 48 timmar per vecka under en beräkningsperiod om maximalt fyra veckor, att reglerna för dygns- och veckovila anpassas och att en särskild nödfallsövertid kan tas ut utöver den ordinarie arbetstiden.

För de medarbetare som omfattas av ett krislägesavtal betalas en krisersättning ut motsvarande 120 procent av lönen per timme utöver ordinarie månads- eller timlön. Detta innebär sammantaget en ersättning på 220 procent av lönen per timme.

Vid uttag av nödfallsövertid förhöjs ersättningen till 150 procent av lönen per timme.

Källa: Region Kalmar

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons