Annons

Kraftig storm på väg mot Thailand – Ölänning om läget: ”Håller oss inomhus”

Thailand väntas drabbas av en storm på fredag natt. Många svenska medier rapporterade under torsdagen om att tusentals turister har lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao där det ska bli som värst. I onsdags åkte ölänningarna Julia Lindeborg och Erika Johansson från ön.
THAILAND/ÖLAND • Publicerad 4 januari 2019
Julia Lindeborg och Erika Johansson befinner sig på semester i Thailand och var några av de turister som lämnade Koh Phangan i onsdags.
Julia Lindeborg och Erika Johansson befinner sig på semester i Thailand och var några av de turister som lämnade Koh Phangan i onsdags.Foto: PRIVAT

TT och många andra svenska medier rapporterade under torsdagen att tusentals turister har lämnat öarna Koh Phangan och Koh Tao i Thailand inför den tropiska stormen Pabuk. Den väntas föra med sig häftiga skyfall, vindar på 26 meter per sekund, höga vågar och väntas drabba öarna på fredag natt.

Julia Lindeborg, från Norra Möckleby, och Erika Johansson, från Tomteby, befinner sig sedan två veckor tillbaka i Thailand på semester och de var några av de turister som lämnade Koh Phangan i onsdags.

Annons

– Vi hörde från receptionisten när vi checkade ut att det skulle bli dåligt väder men då på västra sidan och hon rådde oss att stanna kvar. Men vi hade sedan tidigare planerat att åka vidare och hade redan bokat båt och buss, säger Julia Lindeborg och fortsätter:

– Vädret ändrades från att ha varit strålande sol och blått vatten till att bli mulet, disigt vatten samt stora vågor. Det var väldigt många som lämnade ön i onsdags. Jag vet inte om de beror på stormen eller för att de bara hade planerat att vara här över nyår.

Nu befinner de sig i Krabi som ligger längre västerut och på Malackahalvön.

– Eftersom det inte regnar eller blåser ännu så är stämningen lugn. Det har varit så mycket olika information om vart stormen slår till så vi väntar bara och ser. Vi tänker i alla fall hålla oss inomhus om det blir så.

Är ni oroliga?

– Nej faktiskt inte. Vi kan ju åka hem eller vidare men för dom som bor och arbetar här är det värre. De flesta restauranger och affärer ligger ju vid havet för det är där turisterna är.

Förbereder sig lokalbefolkningen på något särskilt sätt? Det har rapporteras om att de har införskaffat sandsäckar...

– Nu bor vi inte nära havet så det har vi inte sett. Men däremot har de burit ner skyltar som satt på ett tak.

Hur förbereder ni er?

– Vi kollar Aftonbladet efter information, pratar med personal och andra boende här. Vi har köpt på oss lite extra kex och vatten. Annars tar vi det lugnt och avvaktar.

Annons

När Ölandsbladet kontaktar Julia Lindeborg lite senare har det börjat regna men det kändes fortfarande ganska lugnt.

Känner du någon som befinner sig i Thailand och i de områden som väntas drabbas av stormen? Tipsa i så fall gärna Ölandsbladet på mejlen: redaktion@olandsbladet.se

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons