Annons

Konst-igt

Helt plötsligt dyker det upp mitt bland alla tallar som ser ut som tallar skall se ut. Eller brukar se ut. Vad är det som har hänt?
Publicerad 25 juli 2020
Ett ovanligt träd i Bödaskogen.
Ett ovanligt träd i Bödaskogen.Foto: Maria Nilsson

Frågetecknen hopar sig. En hög tall, högre än de andra runt omkring. Med en krona som är klippt som den finaste trädgårdsbusken. Vem gör det? Eller är bilden sammansatt av flera bilder? Hur kommer det sig att det är första gången som jag får se detta märkliga och annorlunda träd? Kanske är det från början en planterad trädgårdstall?

Ja, frågetecknen blir många när jag betraktar bilden som veckans Ögonblicksfotograf har skickat in. I Bödaskogen finns det märkliga och annorlunda trädet. Skogen är stor men trädet är inte undangömt, vägen går alldeles strax intill. Och blåbärsskogen som är rik på bär.

Annons

Lika många frågor som formar sig med anledning av tallen i Bödaskogen, lika många frågor dyker lätt upp när vi ser andra annorlunda ting runt oss. Det kan vara allt från djur till människor. Blommor och fåglar som är ovanliga men som ändå dyker upp.

” Naturen är aldrig banal.”
Johannes V Jensen, dansk författare som erhöll Nobelpriset i litteratur 1944.

Tallen i Bödaskogen har fått stå kvar i alla år. Den har vuxit sig hög och har en alldeles rak och fin stam. Många har säkert förundrats över den, men den har fått stå kvar och utvecklas till en annorlunda skönhet som väcker många frågor.

Tänk om vi skulle kunna göra likadant när vi möter det annorlunda som finns runt omkring i många andra sammanhang. Istället för att vilja mota in varandra i ett mönster som känns tryggt och enkelt kan vi utvecklas till annorlunda, vackra, beundransvärda människor. Var och en med sitt unika utseende och sina unika egenskaper. Var och en kan bidra med något som väcker nyfikenhet och en vilja att få veta mer. Vad är orsaken till det annorlunda? Hur kan den som är annorlunda och unik på sitt sätt göra mitt liv vackrare och bättre?

Frågor och förundran som leder till att vi lär oss mer om hur stort livet är när vi får vara dem vi är skapade att bli. Det är stort. Det är något att ta vara på.

Frågorna som väcks av den höga och raka tallen med den märkliga kronan i Bödaskogen är inte besvarade. Men det stolta trädet får stå kvar och fortsatt väcka förundran.

Med samma förundran och vänliga nyfikenhet får vi betrakta varandra och lära oss att vi alla är onormala, var och en på sitt sätt. Det är helt normalt.

Veckans dikt

Annorlunda

I Annorlunda

där är fyrkanter runda

där har ringar fyra kanter

där är glasbitar diamanter

där har de flintskalliga lockar

där niger pojkar, flickor bockar

men annars är det mesta bara

som det brukar vara.

I Annorlunda

där kan man se och blunda

där är fula flickor sköna

där är röda rosor gröna

där skiner solen hela natten

där kan man torka sig i vatten

men annars är det mesta bara

som det brukar vara.

Lennart Hellsing

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons