Annons

Kon Tora förblödde efter att ha fått i sig aluminium i maten

Bilden här intill visar resultatet av när aluminiumburkar kastas i naturen. Vid skörd strimlas metallen till små bitar och blandas med kornas mat.
– De blöder ihjäl. Det är fruktansvärt och man kan inget göra, säger lantbrukaren Annika Olsson.
Norra Kvinneby • Publicerad 16 mars 2018
”Det här var ändå inte den blodigaste bilden”, säger Annika Olsson som delar med sig av synen som mötte lantbrukarna när de kom ut till kon Tora på fredagsmorgonen.
”Det här var ändå inte den blodigaste bilden”, säger Annika Olsson som delar med sig av synen som mötte lantbrukarna när de kom ut till kon Tora på fredagsmorgonen.Foto: Annika Olsson

Det är hennes man som sköter ladugården och han upptäckte under torsdagen att kon Tora var hängig, men i övrigt märktes ingenting på henne.

– När de kom ut klockan fem i morse hittade de henne död. Det var blodbad i hela ladugården. När kor mår dåligt så går de runt och det hade hon gjort, berättar Annika Olsson på fredag förmiddag.

Annons

Bredvid Tora stod tio kompisar och undrade vad som hade hänt.

Annika är övertygad om att Tora har förblött efter att hon fått i sig aluminium via fodret.

– Folk kastar allt möjligt ute i naturen. Slänger de en aluminiumburk i gräset där vi skördar hö eller ensilage, så kommer maskinen och tuggar sönder allt i små bitar. De följer med när skörden läggs i balar eller silos. Sedan äter korna upp dem.

Vid ett flertal gånger har Annika och de andra på gården hunnit upptäcka aluminiumbitarna innan korna hunnit börja äta det.

– Ser man en bit så plockar man förstås bort den. Men många av de här små bitarna är omöjliga att se.

Nu vill hon sända en vädjan till alla som kastar en burk i naturen:

– Kasta inte skräp över huvud taget. Tänk på vad en aluminiumburk kan ställa till med.

Malin EdeborgSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons