Annons

Klimatförändringen - en lösning på vatten- och foderkrisen?

Finns i sjön? Två usla fodersäsongen på raken. Nu väcks en förhoppning om en negativ klimatförändring i havet kan innebära en lösning för bönderna.
– Absolut kan havsvattnet nu användas för att bevattna vall, åtminstone som komplement, säger Ingrid Wesström, lektor på Sverige lantbruksuniversitet.
Borgholm/Mörbylånga kommun • Publicerad 31 oktober 2019
Östersjön - lösningen för bönderna?
Östersjön - lösningen för bönderna?
Fakta

Salttolerans hos olika grödor efter groddplantstadiet

Salttoleranta: Korn, sockerbeta och sparris.

Måttligt salttoleranta: Veta, havre, råg, raps, åkerböna, rödbeta, squash, sojaböna, majs, lin, potatis, klöver, kålväxter, gurka, tomat, sallat och spenat.

Saltkänsliga: Lök, morot, bönor, äpple, päron, plommon, körsbär, svarta vinbär, björnbär, hallon jordgubbar.

Samtidigt som det varit stekheta somrar har klimatförändringen inneburit lägre salthalt i Östersjöns bräckta vatten. Förändringen hotar flera arter i havet men kan faktiskt vara positiv för det öländska lantbruket.

– Det är lite skillnad på vad olika växter tål men och det gäller att vara lite försiktig när solen skiner och med småplantor, säger Ingrid Wesström, lektor på Sverige lantbruksuniversitet och expert inom markfysik.

Annons

Redan på 80-talet gjorde hon tester med bevattning av Östersjö-vatten på Öland och det föll väl ut.

– Vi var rädda för att det skulle byggas upp en salthalt i marken som skulle göra det svårare för växterna att ta upp vatten men det funkade bra, säger Wesström.

Forskningen med saltvatten genomfördes alltså för 30 år sedan i Röhälla, Hulterstad, Mörbylånga, Degerhamn och Mellstaby och det föll väl ut redan då. Nu har salthalten i Östersjön sjunkit ytterligare.

– Absolut kan havsvattnet nu användas för att bevattna sitt foder, åtminstone som komplement.

Spannmål och vall tillhör grödorna som är ganska okänsligt för den låga salt och natriumhalten. De grödor som är allra med toleranta är korn, sockerbetor och sparris.

– Det ska inte vara några problem att genomföra med en vanlig bevattningsmaskin och jag tror att en del bönder redan gör det.

SLU har dessutom ett tre-årigt forskningsprojekt igång gällande att bevattna höstvete i Torslunda tre gånger under året. Resultaten visar hur och när man bör prioritera sitt vatten.

– Försöken har visat att den tidiga bevattningen ger mest tillbaka på skörden. Det är bra för att få igång ett ordentligt rotsystem, säger Wesström.

– När det blir för varmt stänger växterna av och kan inte ta upp så mycket vatten.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons