Annons

Klart: 2 900 skarvar får skjutas – ”Skydda fiskbestånd”

Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på skarv och högst får 2 900 individer fällas. Beslutet motiveras med att den ökade populationen orsakar allvarliga skador och betydande ekonomiskt bortfall för fiskenäringen.
Öland • Publicerad 15 februari 2022
Länsstyrelsen har beslutat om skyddsjakt på skarv, totalt får 2 900 stycken fällas. Bilden är ett montage.Foto: istock/arkiv

Länsstyrelsen meddelar i ett pressmeddelande att de har beslutat om skyddsjakt på storskarv inom Kalmar länet under åren 2022-2024. De hänvisar till att undersökningar visar att skarven äter stora mängder fisk och orsakar stora skador på för fisket väsentliga arter, storlekar och fiskredskap.

Länsstyrelsen bedömer att det handlar om allvarlig skadad och betydande ekonomiska skador för licensierat fiske och sport- och fritidsfiske. Därför är skyddsjakt motiverat och de menar att andra lämpliga lösningar saknas.

Här saknas innehåll

Annons

Skyddsjakten kommer främst att bedrivas vid fasta och rörliga fiskeredskap både på kusten och i sötvattensområden för att uppnå en skrämseleffekt på skarvarna. Skyddsjakt kommer även att bedrivas i fredningsområden för fisk knutna till åmynningar och fredningsområde för gädda och abborre längs Kalmar läns kust, för att skydda fiskbestånd och därmed fisket. Skyddsjakt kommer under vissa tider även att bedrivas över hela länets kust för att skydda bestånd av abborre.

Enligt beslutet får högst 2 900 skarvar skjutas vilket utgör cirka fem procent av beståndets storlek i Kalmar läns brackvattenområde. Länsstyrelsen gör bedömningen att beslutet om skyddsjakt inte kommer utgöra något hot mot populationen som helhet i länet.

Vid förra skyddsjaktsbeslutet som gällde 2019-2021 fick högst 3 500 individer skjutas.

För att Länsstyrelsen ska kunna utvärdera effekterna av skyddsjakten krävs att jägarna redovisar resultatet av skyddsjakten. Därför ska jaktrapport lämnas på Länsstyrelsens webbplats snarast möjligt efter att skarv har fällts.

Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons