Annons

Känd ryttare vittne till otäckt djurplågeri: ”Hårda sparkar och valpen skrek”

Ryttaren från Öland fick panik när hon såg kvinnan slita upp hunden i luften och sparka den hårt gång på gång.
Nu fälls hon för djurplågeri men frias för brott mot djurskyddslagen.
Mörbylånga kommun/Kalmar län • Publicerad 11 maj 2022 • Uppdaterad 17 maj 2022
Genrebilder, ryttare och hund.
Genrebilder, ryttare och hund.Foto: standret

Kvinnan som döms är i 30-årsåldern och från fastlandet. Händelsen som den öländska ryttaren blev vittne till ägde rum vid en gård på andra sidan bron, i mars 2020.

Den öländska ryttaren såg först kvinnan slita i kopplet så att valpen for bakåt flera gånger.

Annons

”Hon såg därefter hur NN sparkade på hunden flera gånger. Sparkarna träffade i sidan på hunden. Hon fick panik och sprang in i stallet med förhoppningen att någon skulle vara där.”

”Hon såg händelsen väl och det var otäckt.”
Öländska ryttaren var chockad av händelsen.

När den öländska ryttaren sprang tillbaka hörde hon hunden skrika: ”Varpå hon såg NN slita upp hunden i luften med kopplet så den gjorde en bakåtkullerbytta och sedan sparka på hunden igen. Det var hårda sparkar och valpen skrek”.

Hunden var sedan halt i flera dagar, låg bara inne i stallet och var medtagen. Kvinnans förklaring var att valpen fastnat i fårstaketet.

Den öländska ryttaren var chockad av händelsen och visste inte vad hon skulle säga: ”Hon såg händelsen väl och det var otäckt.”

Här saknas innehåll

Två andra vittnen bekräftar händelseförloppet. Kvinnan förnekar brott.

Kalmar tingsrätten anser att den öländska ryttarens berättelse är klar, nyanserad och detaljrik: ”Tingsrätten bedömer att hennes uppgifter är både trovärdiga och tillförlitliga”.

Kvinnan i 30-årsåldern fälls för djurplågeri och döms till villkorlig dom med dagsböter, 40 stycken om 310 kronor – 12 400 kronor.

”Det brott som NN nu döms för har ett straffvärde på en månads fängelse.”

Kvinnan frias dock för brott mot djurskyddslagen.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons