Annons

Julfest med gemenskap, lotteri, sång och musik

Det är mycket som händer den närmsta tiden. Grindstugan på Tullgatan håller öppet några timmar på förmiddagen på julafton för att skapa gemenskap för de som inte har någon att fira jul tillsammans med.
Borgholm • Publicerad 5 december 2022 • Uppdaterad 6 december 2022
Second Hand-butiken har mycket julpynt till försäljning.
Second Hand-butiken har mycket julpynt till försäljning.Foto: Privat

Hela Människan, kyrkornas gemensamma sociala arbete, tror på alla människors lika värde och rätten till ett värdigt liv. De arbetar stärkande för och tillsammans med människor som lever i en utsatt livssituation och verkar för att minska utanförskapet och ge människor möjlighet till förändring.

”Julfesten kommer även bjuda på gemenskap, lotteri och sång och musik”
Simon Gren, Hela Människan Borgholm

I second handbutiken är det många som passat på att inhandla julsaker, antingen till sig själva eller för att ge bort i julklapp.

Annons

Till Grindstugan på Tullgatan är alla välkomna.

– Vi driver en öppen verksamhet dit alla är välkomna, precis som de är. Här ska man känna sig trygg, i en gemenskap där det finns utrymme för var och en, säger Simon Gren, enhetschef för öppen verksamhet.

På Grindstugan serveras frukost varje måndag till fredag. På onsdagar serveras en enklare måltid som tillagas av varor som skänkts från Klintagården och Ica Klinta i Köpingsvik.

– På kvällen den 5 december kommer Grindstugan ha en julfest i Svenska kyrkan i Borgholm där det kommer serveras julgröt och skinksmörgås. Julfesten kommer även bjuda på gemenskap, lotteri och sång och musik, säger Simon Gren.

21 december serveras julmat till besökarna på Grindstugan.
21 december serveras julmat till besökarna på Grindstugan.Foto: Privat

Den 21 december serveras julmat till besökarna på Grindstugan. På julafton kommer Grindstugan att ha extra öppet tre timmar, under förmiddagen, för att skapa en gemenskap för de som inte har några att fira högtiden med.

Under december kommer starten för stödgrupperna att bli verklighet.

– Tanken är att vi ska ha öppet hus under december månad med möjlighet att besöka verksamheten för att få mer information och möjlighet att träffa personal. Det kommer även finnas möjlighet att boka in ett eget besök med personal i verksamheten utanför tiderna för öppet hus för att få mer information vid önskemål, säger Simon.

I januari hoppas man komma igång med stödgrupper för behövande barn och ungdomar. Det kan exempelvis handla om att ha en anhörig som dricker för mycket alkohol eller psykisk ohälsa. Stödgrupperna är till för att man ska träffa andra barn och ungdomar i liknande situation, få möjlighet att få stöd av trygga vuxna, få verktyg för livet och en gemenskap med möjlighet att skapa lyckliga minnen. Till en början kommer det vara två stödgrupper, en för barn 10-12 år och en för ungdomar 13-16 år.

– Vår förhoppning är att dela ut presentkort inför julen på samma sätt som vi gjorde förra året, där familjer som lever i svår ekonomisk situation får ett presentkort på 500 kronor att handla mat för och presentkort på Borgholms cityförening att handla julklappar för.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons