Annons

John Mellkvist lyfter åldersdebatten

Ålder blir ett allt hetare ämne, när medelåldern stiger, hälsan förbättras och alltfler väljer livsstil utan tanke på hur länge de levt. Ölandsbladet har träffat John Mellkvist, som blivit tongivande i ämnet.
Borgholm • Publicerad 31 juli 2018
John Mellkvist, PR-konsulten som bestämde sig för att förändra åldersdebatten i Sverige, är sommarboende i Borgholm.
John Mellkvist, PR-konsulten som bestämde sig för att förändra åldersdebatten i Sverige, är sommarboende i Borgholm.Foto: Maria Brynielsson

John Mellkvist är sommarboende i Borgholm och har under det gångna året fått stor uppmärksamhet för sitt sätt att driva frågan om ålder. Han har gästat både SVT:s och TV4:s morgonsoffor, P4 och P5 i Sveriges Radio samt gjort en lång rad intervjuer och föreläsningar. Dagligen skriver John om ålder på LinkedIn och sedan en tid tillbaka är han ”ålderskrönikör” i Svenska Dagbladets livsstilsmagasin Perfect Guide.

– Jag ser mig själv som ett generationernas mellansyskon och är i en bra ålder för att kommunicera med både yngre och äldre, säger John Mellkvist, 45 år.

Annons

Ålder fanns sedan några år tillbaka med som ett av många framtidsämnen i Johns föreläsningar. Där såddes fröet till Johns stora intresse och han fördjupade sig i ämnet.

– Då blev det också tydligare för mig hur illa framtidens behov stämmer med nutidens attityder, med utbredd ålderism och åldersdiskriminering. Vartannat barn som föds idag spås bli över 100 år och hälsan hos dagens 70-åringar motsvarar den hos 1970-talets 50-åringar.

Du beskriver ålderismen i arbetslivet som en dold sjukdom, hur menar du då?

– Åldersdiskriminering är olaglig i Sverige sedan 2009, men ofta svår att bevisa. Ålderismen är det vardagliga kategoriserandet av människor utifrån sin kronologiska ålder som ställer till med stor skada i det tysta eftersom den alltför sällan kommer upp till diskussion.

John säger att det är många möjligheter som går förlorade dagligen och att det är något som han vill ändra på. Han menar att hela åldersdebatten är i behov av en nytändning och att ämnet berör alla.

– Att åldras är något positivt. Det är så lätt att fastna i vad man kunde göra för 20 år sedan, men inte kan göra i dag. Tänk istället på hur mycket mer du vet och oftast kan i dag jämfört med då, och inte minst hur du på olika sätt kan stärka andra i din omgivning.

Det spelar inte så stor roll hur många år du levt, men däremot när och hur du levt dem. Generationstanken bygger på vilka större omvärldsförändringar som präglat oss i vår uppväxt.

”Det spelar inte så stor roll hur många år du levt, men däremot när och hur du levt dem”

På relativt kort tid har John Mellkvist fått stor respons för det han gör. Det har satt igång många samtal och han får dagligen mejl och kontakter från människor som vill åstadkomma förändring.

– Det är en bra start. Min förhoppning är att lyfta nya argument och goda exempel, locka fler företag i alla branscher att agera mer åldersmedvetet och att överhuvudtaget få till fler ytor i samhällslivet för att mötas över generationsgränserna.

Det som driver John är inte perfektion, utan förbättring och han säger att vi kan mycket bättre än så här.

Annons

Hur ska vi göra för att minska ålderismen i vardagen?

– Frågorna du bör ställa dig är hur du vill se din egen tillvaro i framtiden. Hur vill du bli bemött där och då? Då blir det lättare att landa rätt.

Han brinner för att förändra attityderna till ålder och att minska den skadliga ålderismen och säger att ord- och bildval i media spelar en stor roll.

– Alla är inte äldre, men alla blir äldre. Långt ifrån alla över 65 år känner igen sig i mediabilden av ett tillbakadraget liv eller ett liv kantat av krämpor. Den grupp som verkligen är i behov av vård och vila skulle tjäna massor på om alla som vill fortsätta arbeta ges möjlighet, och blir efterfrågade.

”Alla är inte äldre, men alla blir äldre”

John tycker att det vi ser nu är ett enormt kompetenssvinn.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons