Annons

Jobbas febrilt med lokal för A–traktorer: ”Folk är rädda”

I drygt ett halvår har de letat med ljus och lykta efter ett ställe i Färjestaden för motorintresserade ungdomar.
– Det känns mycket positivt, men det är inte hundra procent färdigt än. Vi har väldigt bra samarbete med kommunen nu, säger Nina Klasson för Motorburen ungdom Öland.
Färjestaden • Publicerad 21 januari 2021
Intresse för A– och EPA–traktorer har exploderat: ”Från fem–sex stycken till ett tjugotal stycken på bara två år”, säger Nina Klasson.
Intresse för A– och EPA–traktorer har exploderat: ”Från fem–sex stycken till ett tjugotal stycken på bara två år”, säger Nina Klasson.Foto: Magnus Anderberg

Största snackisen i Färjestaden med omnejd just nu? Ja, ser man på diskussioner i Facebook–grupper så ligger situationen med A–traktorer bra till.

– Jag tror det kommer lösa mycket om vi får klart med ett ställe att vara på, vi vill ha bort stöket och har tydliga regler, säger Nina Klasson.

Annons

Hon är en av föräldrarna som är engagerade.

– Jag blir frustrerad av att se alla negativa skriverier. Det är en svår nöt att knäcka med lokal när ryktet är så dåligt att folk är rädda och inte vågar upplåta en lokal, konstaterar hon.

– Stället kommer alltid vara bemannat med föräldrar. Det har jag sagt tusen gånger, det kommer aldrig hända att ungdomarna får vara där själva.

Intresset för A– och EPA–traktorer har exploderat på orten.

– Från fem–sex stycken till ett tjugotal stycken på bara två år. Förhoppningen är ju att det ska öka ännu mer och fortgå i alla evighet. Det här är bara början.

”20–30 stycken är genuint intresserade.”
Nina Klasson

Men lokalen ska vara något för alla typer av motorintresserade ungdomar.

– Mopeder, traktorer, vanliga bilar, båtar kanske. Även de ungdomar som inte äger något fordon, i åldrar från 13–23.

Hur många skulle vara givna på stället i dagsläget?

– 20–30 stycken är genuint intresserade.

Ölandsbladet har skrivit om jakten på lokal i somras och i september.

Annons

– Det jobbas febrilt och känns mycket positivt, men det är inte hundra procent färdigt än. Vi har väldigt bra samarbete med kommunen nu. Äntligen.

De har varit på ställen som inte funkat riktigt. En önskan är att platsen ska ligga max en mil från centrum i Färjestaden.

– Det behöver vara öppet på helger till 1–2–tiden på natten och kanske inte ska vara precis jämte bostadshus eftersom det kan låta en del.

Eleonor Rosenqvist, Kultur och fritidschef på Mörbylånga kommun:

– Vi jobbar hårt på det här och hoppas hitta en lösning snart. Det ska inte känna sig undanskuffade, de har fått skulden för mycket men det är absolut inte så att alla hittar på jävulskap.

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons