Annons

Jätteprojektet har smygstartat med outgrävd fornborg - ”Något annat än Eketorp”

Den stora fornborgsprojektet på Öland har tjuvstartat med tre veckors utgrävningar i Lenstad borg, en av Ölands helt outgrävda borgar.
– Lenstad borg är en av de lite mer anonyma borgarna som ändå brukar betraktas som en borg, berättar Ludvig Papmehl-Dufay.
Lenstad • Publicerad 24 maj 2023 • Uppdaterad 26 maj 2023
Emma Isaksson är en av studenterna från Stockholms universitet som grävde vid Lenstad borg.
Emma Isaksson är en av studenterna från Stockholms universitet som grävde vid Lenstad borg.Foto: Andreas Yngvesson

I tre veckors tid har mastersstudenter och doktorander från Stockholms universitet varit de första som gjort utgrävningar vid Lenstad borg mellan Lenstad och Kåtorp. Grävningarna är en del av det stora 43 miljonerkronorsprojektet "Kris, konflikt och klimat – samhällsförändring i Skandinavien år 300–700”.

– Det finns inga utgrävningar gjorda sedan tidigare, men det finns ett föremålsfynd som är gjort här, en bronsring från 400-talet, berättar Ludvig Papmehl-Dufay.

Annons

Sven Isaksson från Stockholms universitet har lett utgrävningarna.

– Den här lämningen är rätt så anonym. Man ser resterna av vallen, men sen är det inte så mycket mer som finns kvar som man ser ovan mark. En ambition vi har haft med det här är att försöka se om de två ringmurarna här är samtida. Därför gjorde vi ett schakt i borgkammaren och ett inne i ringmuren, säger han.

Men de tre veckornas grävningar gav inte särskilt mycket matnyttigt.

– Vi hade en förhoppning om att hitta fasaden av ett hus men vi blev lite lurade av all sten som lagts upp här genom åren, den gamla muren ligger nog ytterligare några meter in i stenhögen där.

– Det vi kunde hitta i det här schaktet är lite brända ben och lite kol i en grop. Men ingen husgrund så antingen så har vi lyckats pricka en gränd eller så är det så att i den här borgen eller i alla fall i den här avsnittet av den så har man inte de här husen längs med muren, berättar Isaksson.

Nu ska de fynd som gjorde undersökas och tidsbestämmas.

– Det som är spännande nu är att se om vi kan tidsbestämma det bättre. Det var ju träkol i ena schaktet och tidsbestämmer vi det så får vi en uppfattning om när de eldat här, säger Papmehl-Dufay.

Ludvig Papmehl-Dufay och Sven Isaksson diskuterar det som hittats i utgrävning i Lenstad borg.
Ludvig Papmehl-Dufay och Sven Isaksson diskuterar det som hittats i utgrävning i Lenstad borg.Foto: Andreas Yngvesson
”Det som är spännande nu är att se om vi kan tidsbestämma det bättre. Det var ju träkol i ena schaktet och tidsbestämmer vi det så får vi en uppfattning om när de eldat här.”
Ludvid Papmehl-Dufay

Frågan är vad som hänt vid Lenstad borg, som skiljer sig från både Sandby borg och Gamla Skogsby.

– Jämfört med Gamla Skogsby där vi också har gjort den här geokemiska karteringen (sticksonder i jorden) så har vi fått betydligt svagare signalen här på att det har varit människor här och gjort saker. Där vet vi om att det har funnits en gård med hushållsavfall, här har det varit folk och gjort grejer, men troligen andra grejer, säger Isaksson.

– Mycket av det vi tror oss veta om borgarna bygger på Eketorp och i viss mån Sandby borg och de där det synd tydliga husgrunder som Ismantorp. Jag tycker att det är tydligt när man kommer hit (Lenstad) att det är något annat än Eketorp, säger Papmehl-Dufay.

Annons

Kanske har det varit någon slags försvarsfästning.

– Den ligger väldigt speciellt, det har varit våtmark runt omkring, den ligger på en udde. Så det är strategiskt ur försvarssynpunkt men det kan även finnas andra skäl till att den ligger så, säger Papmehl-Dufay.

Eventuellt blir det fler utgrävningar vid Lenstad borg under åren som projektet pågår men det är inte bestämt idag.

Här saknas innehåll

Andreas YngvessonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons