Annons

Jasita använder kunskaper från hemlandet i sitt nya jobb i Alby

Andreas Landtreter vid AME i Mörbylånga kommun har hjälpt 25-30 personer att få olika arbeten det senaste halvåret. En av dem är Jasita Ektumajeva som arbetar hos Ölands köksmejeri i Alby två dagar i veckan.
Alby • Publicerad 16 juli 2019
Christer Delding på Ölands köksmejeri i Alby har sedan april haft Jasita Ektumajeva anställd två dagar i veckan. Det har blivit möjligt tack vare stöd och matchning från Andreas Landtreter från AME:s matchningsverksamhet i Mörbylånga kommun.Foto: Maria Wiell

– Vi fann varandra direkt när vi träffades, jag märkte att Jasita förstod vad jag pratade om när jag berättade om mitt företag och vad jobbet innebär. Vi talade samma språk. Det visade sig att hon hade lärt sig ysta i sitt hemland, säger mejeristen Christer Delding med företaget Ölands köksmejeri i Alby.

Jasita Ektumajeva kommer från Tjetjenien. För sex år sedan kom hon till Sverige och efter att ha bott på flera andra platser kom hon till Mörbylånga för femton månader sedan. Hon har länge varit knuten till kommunens AME-verksamhet (Arbetsmarknadsenhet) och fått stöd i att hitta något jobb.

Annons

– Christer tog kontakt med mig och jag ordnade ett möte mellan Jasita och honom. Det funkade direkt mellan dem, säger Andreas Landtreter som är matchningsansvarig vid AME.

Andreas fortsätter att finnas till som stöd, både för Christer och Jasita.

– Vi arbetar som så att vi hjälper till med de formella delarna kring en anställning, det kan handla om blanketter av olika slag som måste fyllas i, kontakt med Arbetsförmedlingen, hur regelverket ser ut och mycket annat som en ensamföretagare inte hinner med, eller känner att hen behärskar.

– Och Jasita vet att hon kan kontakta mig vad det än gäller. Jag finns här så länge det behövs.

”Min mamma gjorde ost, det var så jag lärde mig.”
Jasita Ektumajeva arbetar sedan april hos Christer Delding på Ölands köksmejeri. ”Hon har en alldeles särskild talang när osten skall packas”.Foto: Maria Wiell

För Christer Delding betyder det mycket att ha fått hjälp från kommunen att hitta en lämplig person till sitt företag.

– Jag märkte att det fanns en gräns för vad jag kunde hinna med på egen hand. Med hjälp av Jasita har det blivit ordning och reda, vi kan ysta tre gånger istället för två gånger varje vecka, en produktionsökning med 50 procent alltså.

– Och jag känner att jag är klar med uppgifterna när jag går hem för dagen, jag har fått fasta arbetstider.

Jasita är glad för jobbet hos Christer, alldeles särskilt med att göra osten och att packa den.

– Min mamma gjorde ost, det var så jag lärde mig. Vi gör en annan slags ost därhemma, men jag visste från början hur det går till.

Hon berättar att mamman gör ost på komjölk medan pappan använder fårmjölk. ”Han är bonde”.

Annons

Christer fyller i och säger att Jasita är väldigt duktig, hon har känsla för jobbet, ser vad som behöver göras och tar tag i det. ”Hon har en alldeles särskild talang för packning”.

”Jag märkte att Jasita förstod vad jag pratade om, vi talade samma språk.”

Jag frågar om Jasita har någon särskild favorit bland ostarna som tillverkas av Ölands köksmejeri.

– De röda. Carlas ost och Röd alvar är bäst, ler hon.

Samarbetet mellan Christer och Jasita fungerar utmärkt och arbetet har blivit lugnare för Christer.

– Det har blivit ordning och reda här på jobbet, men det är lite knepigt med resorna, särskilt under sommaren när skolskjutsarna inte går. Busstiderna passar inte alls för att Jasita skall ta sig hit i tid eller kunna komma hem, nu får vi lösa det provisoriskt varje dag, säger Christer Delding.

Två gånger i veckan har Christer Delding hjälp av Jasita Ektumajeva i sitt mejeri. Det innebär att han har kunnat dubblera produktionen.Foto: Maria Wiell
Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons