Annons

Invigning av årets skördefest i Grönhögen

Onsdagen den 27 september är det dags att inviga Ölands Skördefest vid hembygdsparken i Grönhögen.
Grönhögen • Publicerad 24 september 2023
I år invigs skördefesten i Grönhögen, vinnare av Årets Ölandsby 2022.
I år invigs skördefesten i Grönhögen, vinnare av Årets Ölandsby 2022.Foto: Natalia Johansson

I samband med invigningen delas priset den Gyllene pumpan ut och Årets Ölandsby 2023 koras. Konferencier Emma Sandebäck samtalar med Magnus Hellström, Ottenby fågelstation och Mimmi Åsenius, Ölandsbonde om deras verksamheter.

I dag är Grönhögen en attraktiv landsortsby med turism och ett rikt konstliv med gallerier och konstförening. Här finns åretruntboende och deltidsboende för att samverka och utveckla samhället med ställplatser för husbilar, stuguthyrning, restaurang, golfbana, padelbana och mer därtill. Byn Grönhögen är navet i Ventlinge socken och affären med sin 100-åriga tradition är byns centrum som ger service till öns sydspets.

Magnus Hellström, verksamhetsansvarig vid Ottenby fågelstation, medverkar under invigningen.
Magnus Hellström, verksamhetsansvarig vid Ottenby fågelstation, medverkar under invigningen.Foto: Natalia Johansson
Annons

– Grönhögen har under ett års tid varit årets Ölandsby, och det har märkts. Det har funnits en glädje i byn och i grannbyarna över att den allra sydligaste delen av ön har fått stå i strålkastarljuset, och en glöd har märkts hos människorna i att få göra saker som hedrar byn. Under invigningen kommer människor som lever, verkar och bor i bygden att höras och deras bild av Grönhögen som by kommer synas, säger Emma Sandebäck, konferencier.

”En invigning jag tycker att man ska komma till för att få höra en sanningens kärleksförklaring till södra Öland”
Emma Sandebäck, konferencier.

Emma och familjen har sommarhus i Grönhögen, en plats som alla i familjen älskar att få vara på. Emmas farfar är född i Mörbylilla, ett stenkast från Grönhögen, föräldrarna har sommarhus i Näsby och Emmas syster bor i Mörbylånga.

– Odlingslandskapet, fågelvärlden, kultursfären, alla delar ska få plats i vår invigning, en invigning jag tycker att man ska komma till för att få höra en sanningens kärleksförklaring till södra Öland. Till dess landskap, till dess människor och till dess historia. Dessutom får man vara på en otroligt vacker plats granne med havet.

I samband med invigningen delas priset den Gyllene pumpan ut och Årets Ölandsby 2023 koras. Konferencier Emma Sandebäck samtalar med Magnus Hellström, Ottenby fågelstation och Mimmi Åsenius, Ölandsbonde om deras verksamheter.

Mimmi Åsenius, köttbonde på södra Öland.
Mimmi Åsenius, köttbonde på södra Öland.Foto: Natalia Johansson
Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons