Annons

Inspirationsdag tillägnad byggnadsvård och trädgård

Den 11 maj anordnas byggnadsvårds- och trädgårdsdag på Ölands Museum Himmelsberga.
Himmelsberga • Publicerad 9 maj 2024 • Uppdaterad 10 maj 2024
Byggnadsvårds- och trädgårdsdag är det på Ölands Museum Himmelsberga den 11:e maj.
Byggnadsvårds- och trädgårdsdag är det på Ölands Museum Himmelsberga den 11:e maj.Foto: Privat

Besökarna får under dagen möta både hantverkare och materialproducenter, och lära sig mer om äldre material och hållbara metoder. Odlare och trädgårdsexperter ger inspiration och det är försäljning av pelargoner, bärbuskar, rosor, lökar och fröer till kulturarvssorter.

– Ända sedan byggnadsvårdsdagen försvann ifrån Glömminge, så har vi haft tankar om att återuppliva den hos oss på museet. Trädgårdsaktörerna som var i Glömminge, framförallt Sydostrosen och trädgårdsamatörerna, är redan hos oss sedan några år och att 2024 kunna få med oss även byggnadsvården känns oerhört kul, säger Julius Winberg Sääf, verksamhetschef.

”Vi hoppas att det kan bli en dag där man kan inspireras kring dessa frågor och ta med sig kunnande och uppslag till sin vardag och sina hem”
Julius Winberg Sääf, verksamhetschef.
Annons

Det kommer vara flera utställare på plats och hända olika saker under dagen.

– Vi hoppas att det kan bli en dag där man kan inspireras kring dessa frågor och ta med sig kunnande och uppslag till sin vardag och sina hem. Med Bötterumsmässan på fastlandet på hösten blir denna dag på våren på Öland ett bra samspel, hoppas vi, säger Julius Winberg Sääf.

Han berättar att inspirationsdagen är perfekt för en publik som drömmer om att bevara, vårda och renovera enligt äldre metoder med hållbara material, i kombination med att försköna trädgård eller täppa, gärna med äldre sorter både för blomsterhav och matbord.

Evenemanget under Öland Spirar genomförs i samverkan med Kalmar läns museum.

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons