Annons

Insändare: Vandringsboom i Sverige men Borgholms kommun gör ingenting

Jag och min sambo driver STF Hagaby Lantgårdens vandrarhem på norra Öland sedan 15 år. Här finns en fantastisk natur som är utmärkt för vandring.
Insändare • Publicerad 25 juli 2022
Detta är en insändare i Ölandsbladet. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att Borgholms kommun satsar för lite på vandringsleder.
Insändarskribenten tycker att Borgholms kommun satsar för lite på vandringsleder.Foto: Peter Boström

Speciellt den kustnära, men det finns väldigt få markerade vandringsleder här och inga som följer kusten. Det stora problemet är att det inte finns någon huvudman för att etablera och sköta leder i Borgholms kommun. (Huvudman för en led har ansvar för kontakter med markägare, säkerhet och att bidra till att säkerställa lämplig skötsel. skyldighet att ta hänsyn genom att ha god kunskap om natur, miljö, och människans hälsa). Borgholms kommun gör ingenting att driva frågan, inte heller regionförbundet (ofta är kommuner huvudman utom i fjällen då state tar på sig ansvaret) Bättre om Mörbylånga kommun fick ta hand om vandringslederna på norra Öland. De gör ett utmärkt arbete. Totalt finns det 14 mil vandringsleder i Mörbylånga kommun tex STFs signaturled Mörbylångaleden 82,5 km.

Man har dock gjort ett bra jobb med cykelleder på hela Öland, men vandring har blivit mycket större. Nu är en riktig stor vandringsboom på gång i Sverige. Bra vandringsleder förlänger säsongen för Öland. Vandrare ska övernatta och äta längs leden gynnar boenden, restauranger m.m. För ett par år sedan hade vi inga bokningar på vårt vandrarhem i september så vi stängde och vandrade längs kusten i Österlen. Alla vandrarhem i princip fullbokade längs leden av vandrare. I Skåne gör man ett bra jobb med Skåneleden. Jag har vandrat kusten på norra Öland både på västra och östra sidan. Riktigt världsklass! Jag har vandrat i många länder men inte mycket slår norra Ölands kustvandring. Varför gör då Borgholms kommun ingenting? Kommunen kan söka bidrag från Naturvårdsverket och tillväxtverket för att finansiera led uppbyggnad. I princip finns redan leden. En liten investering att markera och skylta upp leden, några fler vindskydd kanske. Producera några kartor som man kan sälja. Lägga upp den digitalt.

Annons

Varje år kommer vandrare som vandrar fyr till fyr men kommer ofta fel och vandrar längs trafikerade vägar för att de inte har kunskapen att hitta de lämpligaste vägen på norra Öland. I Mörbylånga kommun finns redan Mörbylånga leden . Vandring är väldigt lättillgängligt friluftsliv. Att fler kommer ut i naturen är en positiv utveckling.

Kommer du ut i naturen mer ökar din förståelse för naturen och du blir mer benägen att skydda den. Hoppas att kommunledningen i Borgholms kommun vaknar upp och inser hur viktigt det är för turismnäringen, ölänningar och folkhälsan att vi får en längre vandringsled på Öland. På Bornholm finns en kustled som går runt hela ön. Tänk om vi hade det på Öland också. Ölandsleden runt hela ön.

Stefan Thorendal

Annons
Annons
Annons
Annons