Annons

Industrins betydelse för södra Öland under 300 år – jubileum om då och nu

300 år av industriutveckling – ett jubileum som är värt att firas. Precis så blir det under dagarna tre i Degerhamn där den mångahundraåriga industriepoken fortfarande lever.
Degerhamn • Publicerad 19 juli 2023 • Uppdaterad 20 juli 2023
Nere vid hamnen finns hembygdsmuseet som kommer att vara öppet med guidning hela helgen mellan den 28/7 till 30/7. Fr v Ulf Kyrling, Eva Hansson och Johan Persson med barnen Emma och Charlie.
Nere vid hamnen finns hembygdsmuseet som kommer att vara öppet med guidning hela helgen mellan den 28/7 till 30/7. Fr v Ulf Kyrling, Eva Hansson och Johan Persson med barnen Emma och Charlie.Foto: Natalia Johansson

Den första industrin på orten var när alunbruket i Degerhamn startade 1723, vilket blev startpunkten för det som under många år har varit ortens identitet. Det som långt senare blev Cementa (numera Heidelberg Materials) hör för de allra flesta idag ihop med orten Degerhamn.

– Behovet av transporter gjorde också att hamnen här nere var en av de största hamnarna, 19 fartyg hade Degerhamn som sin hemmahamn och många fler hade sina rutter hit och härifrån. Industrin här nere stod för en mycket stor del av svensk export under lång tid.

Ulf Kyrling berättar om den mångahundraåriga industrin på södra Öland. ”Det är kulturhistoria för framtiden”.
Ulf Kyrling berättar om den mångahundraåriga industrin på södra Öland. ”Det är kulturhistoria för framtiden”.Foto: Natalia Johansson
Annons

Det berättar Ulf Kyrling som är en av dem som under en längre tid har förberett jubileet ”Från alun till cement – 300 år av industriutveckling” som startar den 28 juli och håller på hela helgen. Jubileet har också ett alldeles speciellt inslag som han ser fram emot.

– Sarpen var ett av fartygen som hade sin hemmahamn här. Hon kom hit 1919 och på lördag kommer hon tillbaka. Då kan man göra ett guidat besök ombord men också följa med på en segeltur på sundet.

Segelskutan Sarpen kom för första gången till Degerhamn 1919 och lägger till i hamnen igen på lördagmorgon.
Segelskutan Sarpen kom för första gången till Degerhamn 1919 och lägger till i hamnen igen på lördagmorgon.Foto: Privat

På kajen möts Sarpen av Ölands blåsensemble som kommer att stå för musikunderhållning även andra tider under helgen.

Men tillbaka några år. Johan Persson från Degerhamns IF berättar att det var ortens historieintresserade Gösta Wahlgren som för flera år sedan påminde om att det ”om några år” skulle bli 300-årsjubileum sedan den första industrin startade på södra Öland.

Johan Persson har stark förankring på södra Öland och är en av flera i gruppen som i ett års tid har planerat jubileet.
Johan Persson har stark förankring på södra Öland och är en av flera i gruppen som i ett års tid har planerat jubileet.Foto: Natalia Johansson

– Sedan föll det lite i glömska men för ett år sedan var vi flera föreningar som tog tag i det och bestämde oss för att göra något tillsammans. Det är lite signum för vår bygd, vi hjälps åt för att få saker och ting att hända, säger Johan.

Ett jubileum ser ofta tillbaka i tiden men Eva Hansson Törngren från Södra Möckleby sockenförening menar att historien måste få höra ihop med dagsaktuella frågor och även hur vi tänker framåt.

– Industrin medförde en stor demokratiutveckling, inte minst genom Folkets Hus-föreningen. Därför är det så roligt att få avsluta hela jubileet med en föreläsning om ”Demokratin då, nu och i framtiden”. Demokratifrågorna är ju lika viktiga och brännande idag.

Eva Hansson Törngren från Södra Möckleby sockenförening är särskilt glad över det avslutande föredraget om ”Demokrati då, nu och i framtiden”.
Eva Hansson Törngren från Södra Möckleby sockenförening är särskilt glad över det avslutande föredraget om ”Demokrati då, nu och i framtiden”.Foto: Natalia Johansson

Och det är inte vem som helst som kommer för att sätta punkt för jubileumshelgen.

– Det är Marcus Oscarsson som är välkänd politisk kommentator från TV4 som kommer. Han är opolitisk och han har tidigare fått ”Begriplighetspriset” som tyder på att det både är lätt och intressant att lyssna till honom, säger Eva.

Det har varit ett omfattande samarbete med förberedelserna för jubileumshelgen, inte minst har Heidelberg Materials med platschef Tommy Pettersson engagerat sig.

Annons

– Historien om vår bygd och industrins betydelse för alla oss som bor här nu och generationer tidigare är kulturhistoria för framtiden. Och liksom vi andra är Tommy väldigt historieintresserad, säger Ulf Kyrling.

”John i muren” var och är välkänd för många, inte minst sjöfararna då John Nilsson hade en kombination av lanthandel, skeppshandel och all annan handel som tänkas kan. Idag finns delar av butiksinredningen i hembygdsmuseet vid hamnen.
”John i muren” var och är välkänd för många, inte minst sjöfararna då John Nilsson hade en kombination av lanthandel, skeppshandel och all annan handel som tänkas kan. Idag finns delar av butiksinredningen i hembygdsmuseet vid hamnen.Foto: Natalia Johansson

Jubileet startar på fredag, den 28:e och slutar på söndag, den 30:e juli. Det blir aktiviteter på flera olika platser men centrum blir båtladan, parken och hembygdsmuseet vid hamnen.

– Det är många olika aktiviteter, alla skall kunna hitta något som passar. Alltifrån föreläsningar till teater, guidningar vid stenbrottet på Alvaret och en gudstjänst från 1700-talet.

Degerhamn 1723-2023, utdrag ur programmet

Fredag den 28 juli – 15.00 Degerhamn, Öland och Sverige under 300 år. Föreläsning med Peter Danielsson.

Fredag 28/7 16.00 Invigning med landshövding Axel Adlersparre, landshövding Ölands län.

Lördagmorgon 29/7 Segelskutan Sarpen anländer till hamnen och gör segelturer kl 10, 14 och 20.

Lördag 29/7 18.00 Dramat på Södra Bruket med Dalsjö dramatiska teater.

Söndag 30/7 13.00 Gudstjänst från 1700-talet. Kyrkobesökarna ombeds komma i mörka kläder och täckt hår för kvinnorna.

Söndag 30/7 15.00 ”Demokrati då, nu och i framtiden”. Föreläsning med Marcus Oscarsson.

Mer info: hembygd.se/sodra-mockleby

300 år av industriutveckling, arrangörer

Södra Möckleby hembygdsförening

Södra Möckleby sockenförening

Degerhamns IF

Degerhamns båtklubb

Folkets Hus Degerhamn

Heidelberg Materials

Mörbylånga kommun

Maria WiellSkicka e-post
Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons