Annons

Idag: Test av varningssignalen Hesa Fredrik

På måndag 3 juni klockan 15.00 testas varningssignalen Hesa Fredrik.
Öland • Publicerad 3 juni 2024
Hesa Fredrik testas klockan 15 den 3 juni.
Hesa Fredrik testas klockan 15 den 3 juni.Foto: MSB

Testet genomförs i hela Sverige en gång per kvartal; den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december. Utomhusvarningen är ett varningssystem som används vid olyckor, allvarliga händelser och störningar i viktiga samhällsfunktioner. Det är en viktig del av Sveriges kris- och krigsberedskap. Signalen testas fyra gånger om året för att både kontrollera att den fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Hör du varningssignalen vid annat tillfälle ska du:

Annons

* Gå in

* Stänga fönster, dörrar och ventilation

* Lyssna på Sveriges Radio P4 för mer information om vad du ska göra.

Tänk på att vid en allvarlig händelse är det lätt att felaktiga rykten och desinformation sprids. Därför är det viktigt att söka information från pålitliga källor och att tänka efter innan man sprider information vidare.

Ljudsignalen för VMA (Viktigt meddelande till allmänheten) via Hesa Fredrik ljuder i sju sekunder med uppehåll i 14 sekunder. Testet pågår i minst två minuter. Ljudsignalen för faran över är en 30 sekunder lång signal.

På Öland finns ”Hesa Fredrik” placerade i Borgholm/Köpingsvik, Färjestaden och Mörbylånga – samt norra Öland, som nu ingår i den yttre beredskapszonen runt kärnkraftverket i Oskarshamn.

Här saknas innehåll

Maria BrynielssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons