Annons

Hyllade bilden: Missade förra norrskenet – nu fick Anders revansch

Det var många som lyckades fånga norrskenet på bild när det återigen uppenbarade sig på den öländska himlen. En av dem var Anders Hydén och hans bild har fått stor uppmärksamhet på Facebook.
Jordhamn • Publicerad 11 februari 2022
Anders Hydén lyckades fotografera norrskenet vid Jordhamn.
Anders Hydén lyckades fotografera norrskenet vid Jordhamn.Foto: Anders Hydén

För tre veckor sedan kunde många bevittna norrsken på Öland och sociala medier bombaderades med vackra bilder. Anders Hydén, från Linköping, missade det tillfället men fick revansch igår när ljusfenomenet återigen uppenbarade sig på den öländska himlen.

– Senast låg jag på soffan och hade helt missat prognoserna. Det kändes surt och tänkte att nästa gång måste jag vara beredd. Nu när prognoserna såg bra ut åkte jag till vår stuga i Byrum, säger han.

Annons

Han var på plats vid Jordhamn klockan 19.00 och 21.30 började det röra sig ett grönt skimmer på himlen.

– Jag såg först ett grågrönt dis i horisonten men sedan blev det tydligare och tydligare. Det var kul att få möjligheten att se det och fotografera.

– Det var länge sedan som jag hade möjlighet att fotografera norrsken på dessa breddgrader. Det är inte många gånger per år det inträffar och flera gånger har det varit molnig då jag har försökt.

Kunde du se norrskenet med blotta ögat?

– Ja absolut, bilden som jag har delat på Facebook är inte alls speciellt förbättrad. Den är tagen med en vanlig mobilkamera.

Han har varit fotointresserad väldigt länge men det återupptogs när han för några år sedan upptäckte Jörgen Tannerstedts fotografier och gick hans kurs i astrofotografering.

– Nu fotar jag landskap på dagtid och astrofotografering på natten så ofta jag kan.

Och gärna på Öland?

– Om det var möjligt hade jag gärna flyttat till Öland för jag älskar det verkligen. Det finns så många platser och så mycket historia med gamla ruiner, kors, stensättningar, väderkvarnar och fyrar.

Vilken är din favoritplats?

Annons

– Hela Öland, det går inte att säga en plats för det finns så många bra. Öland är magiskt.

Här saknas innehåll

Anders Hydén missade tillfället för några veckor sedan men den här gången lyckades han fotografera norrskenet på Öland.
Anders Hydén missade tillfället för några veckor sedan men den här gången lyckades han fotografera norrskenet på Öland.Foto: Privat
Alexander JensenSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons