Annons

Hotet mot Öland: Komikerns oväntade svar – ”Er kan vi ha eller mista”

Raljerar kring Ilkos vädjan om försvar: ”Kommer nog ta ett par månader innan vi blir medvetna om att Öland ockuperats”.
Öland • Publicerad 22 januari 2024
Jonathan Unge resonerar kring Ilkos brev till försvarsministern.
Jonathan Unge resonerar kring Ilkos brev till försvarsministern.Foto: Arkiv, Pressbild/Morgan Norman

Det är kända komikern Jonatan Unge som i en krönika i Aftonbladet fångat upp kommunalrådet Ilko Corkovic vädjan om stärkt försvar och skyddsrum till försvarsministern, som Ölandsbladet skrivit om tidigare.

”Skulle det mot förmodan börja bombas – så spring ut på Alvaret och uggla ett par timmar tills det är över”, skriver Jonatan Unge som påpekar att försvarsministern antagligen är för upptagen med annat och därför besvarar han själv Ilkos frågor.

Annons

För känsliga läsare får vi understryka att det osar ironi…

”Kommer det nog ta ett par månader innan vi blir medvetna om att Öland ockuperats. Till slut ska väl någon i Kalmar åka och spela minigolf i Böda, i brist på annat att göra, och då kommer det väl uppdagas. Tråkigt att det inte blev någon minigolf. Men å andra sidan är ju minigolf inte så där jättekul direkt”

Bland annat skrev Ilko: ”I våra ögon är Öland en av de viktiga strategiska öarna i Östersjön som motiverar militär närvaro”.

”Jag är glad att Ilko skrev ”i våra ögon” då det tyder på självinsikt, eftersom Öland ju inte är det i någon annans ögon”, konstaterar Unge.

”Trist, så klart, att bli av med ganska mycket mat men oroa er inte Öland. Vi på fastlandet kommer säkert att klara oss”
Jonatan Unge

Och gällande Öland som stor matproducent:

”Trist, så klart, att bli av med ganska mycket mat men oroa er inte Öland. Vi på fastlandet kommer säkert att klara oss”, skriver unge och avslutar med en passning till oss ölänningar:

”Ilko och Öland, supergulligt att ni bryr er så mycket om vårt välbefinnande. Och ni är en helt okej ö. Men er kan vi ha eller mista"

Fakta

Borgholms skrivelse till försvarsminister Pål Jonsson och civilförsvarsminister Carl-Oskar Bohlin

”Rysslands invasion av Ukraina och hot mot omvärlden har hastigt förändrat det säkerhets- och försvarspolitiska läget i Östersjön. Oron har drastiskt ökat bland befolkningen på Öland efter kommunikationen i samband med Folk- och försvars rikskonferens. Vi får många samtal från oroliga medborgare om vad kommunerna göra ifall vi står inför ett krig med tanke på att vi är en ö i Östersjön med närhet till Kaliningrad/Ryssland.

Både Gotland och Bornholm håller på att rustas upp militärt. Medan Öland fortfarande står utan någon annan militär närvaro än hemvärnet. Detta trots att det är i princip lika nära till Kaliningrad från Öland som det är från Gotland. I våra ögon är Öland en av de viktigaste strategiska öarna som motiverar militär närvaro.

Med anledning av ovanstående vill vi ha svar på följande frågor:

Hur ser regeringen på Ölands militärstrategiska betydelse samt landets förmåga att försvar Öland och sydöstra Sverige?

Ölandsbron är en livsnerv med stor logistisk betydelse för bland annat livsmedelsförsörjningen såväl på Öland som på fastlandet. Trots påstötningar från kommunerna saknas idag en lösning vid längre broavbrott för ersättningstrafik vilket är bekymmersamt. Hur kan regeringen tillförsäkra oss ersättningstrafik?

Tillgången på skyddsrum och skyddade utrymmen är nästintill obefintlig för vår befolkning, som för övrigt är Sveriges äldsta. Vad har regeringen för planer för att tillgodose behovet av skyddsrummet och skyddade utrymmen?”

Här saknas innehåll

Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons