Annons

Hotet från Ryssland kan försena största fibersatsningen på 10 år

En digital motorväg som ska passera Öland på sin väg norrut kan bli försenad, och rutten kan tvingas ändras. Detta på grund av hotet från Ryssland.
Öland • Publicerad 27 maj 2022
Regina Donato Dahlström, vd för Globalconnect Sverige.
Regina Donato Dahlström, vd för Globalconnect Sverige.Foto: Pressbild

Det handlar om fiberkabel som kan hantera tre miljoner gånger mer data än vad som är möjligt via vanlig fiberuppkoppling till privata hushåll, som ska gå från Berlin via Bornholm, Öland och Stockholm upp till Haparanda. Planerad kostnad: En halv miljard kronor.

Ölandsbladet har tidigare skrivit om vad som beskrivs som den största digitala infrastruktursatsningen i Sverige på tio år, och om bolaget bakom; Globalconnect.

Annons

– Nu får invånare och företag på Öland och i östra Småland en välbehövlig digital injektion, förklarade Globalconnect Sveriges vd Regina Donato Dahlström i september.

Arbetet drog igång i höstas och planerades vara färdigt kommande höst. Men nu har projektet stött på problem, rapporterar Dagens Industri. Regina Donato Dahlström har tidigare, i just DI, kritiserat regeringen för långa handläggningstider i tillståndsprocessen.

Nu skriver tidningen att den svenska försvarsmaktens operation i Östersjön som svar på den ryska aggressionen i området innebär en ny utmaning för den digitala motorvägen.

Här saknas innehåll

”Det är svårt att få tillstånd genom militära vatten i Sverige. Den rådande situationen gör det inte lättare att få den svenska flottan att låta oss lägga en kabel där”, förklarar Martin Lippert, vd för Globalconnect, i DI och fortsätter:

”Det kanske försenar oss lite, jämfört med vår första plan. Men vi får eventuellt ta en annan väg”.

Den planerade sträckningen får kanske justeras.
Den planerade sträckningen får kanske justeras.Foto: Pressbild
Simon KarlssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons