Annons

Hotade brandbilen får stanna på ön

Tidigare i veckan kunde Ölandsbladet berätta om att en kär gammal brandbil från Färjestaden planerades att flytta till Trollhättan.
Men nu blir bilen kvar på ön, något som P4 Kalmar var först med att rapportera om.
Öland • Publicerad 9 oktober 2022 • Uppdaterad 10 oktober 2022
26 september 2015 firades brandkårens dag i Färjestaden. Det blev en dag av återförening då de tre bröderna besökte Räddningstjänsten och hälsade på sin forna vän.
26 september 2015 firades brandkårens dag i Färjestaden. Det blev en dag av återförening då de tre bröderna besökte Räddningstjänsten och hälsade på sin forna vän.Foto: Privat

Den gamla flytthotade brandbilen som tjänat på ön och släckt många bränder blir kvar på ön. Den flyttas i stället till Störlinge lantbruks- och motormuseum och ska alltså inte flytta till Höljebacka brandmuseum utanför Trollhättan, som det först var tänkt.

– Det är väldigt viktigt att spara en sådan gammal sak, detta är något som gått på Öland och gjort många fina insatser. Därför tycker vi att den ska vara kvar, säger Åke Johansson vid Störlinge motormuseum till radion.

Annons

1964 tog sommarölänningarna och bröderna Nils-Fredrik, Bertil och Bengt Ahlcrona en tur till Lorenssons bilskrot, där de gjorde ett stort fynd. De hittade en brandbil som stod inför skrotning.

De frågade om de fick köpa brandbilen.

– Vi skulle få den för en tusenlapp sa de. Så vi åkte hem och skrapade ihop det vi hade, men det räckte inte riktigt. Min mormor Hildegard Törnblom, 80 år gammal, ställde upp med 250 kronor så det löste sig, sa Nils-Fredrik Ahlcrona till Ölandsbladet tidigare i veckan.

Bröderna Ahlcrona tog över bilen 1964 och bevarade den fram tills tidigt 90-tal.
Bröderna Ahlcrona tog över bilen 1964 och bevarade den fram tills tidigt 90-tal.Foto: Privat

Inte visste bröderna då att brandbilen, som nu är 85 år gammal, skulle bli speciell för ön och till slut hamna hos räddningstjänsten i Färjestaden. Men under en nyorganisering för ett tag sedan så bestämde man sig för att flytta på brandbilen på grund av platsbrist.

– Det är helt katastrof. Bilen har gått på Öland och tillhör Öland. Den ska definitivt inte flyttas. Om nu räddningstjänsten inte har utrymme för den så ska den definitivt inte lämna Öland iallafall, sa Roger Larsson från Ölands Motorklubb om beslutet.

Men nu blir bilen alltså kvar på ön och kommer fortsättningsvis att synas på Störlinge motormuseum.

Linn SvenssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons