Annons

Hjälpte kvinna - rånades under gevärshot på 65 000 kronor

33-åringen från Öland lånade ut pengar till yngre kvinna, som tack fick han två gevärspipor riktade mot sig och blev rånad på 65 000 kronor.
Nu döms gärningsmännen till långa fängelsestraff.
ÖLAND/RONNEBY • Publicerad 6 juli 2018
En mörk marskväll rånades en ölänning på 65 000 kronor vid den ödsligt belägna Cirkusplatsen i  utkanten av Ronneby.
En mörk marskväll rånades en ölänning på 65 000 kronor vid den ödsligt belägna Cirkusplatsen i utkanten av Ronneby.Foto: Simone Hansen

Ölänningen träffade den 22-åriga kvinnan från Nybro hos en kamrat i slutet av förra året och när hon behövde låna 10 000 kronor ställde han upp – kort tid därefter gjorde hon sig oanträffbar och tog bort 33-åringen från sina kontakter på sociala medier.

När han åkte hem till hennes föräldrar var hon ”inte hemma, hon hade varit borta länge”.

Annons

På eftermiddagen den 11 mars ringde kvinnan och berättade att hon befann sig i Ronneby, på ett skyddat boende, hon hade pengarna där.

Vid 18-tiden samma dag kom 33-åringen till den adress kvinnan gett honom och det tog tio - femton minuter innan hon dök upp, då hade hon nya besked, en kompis hade pengarna och hon dirigerade ölänningen till den ödsliga och mörklagda Cirkusplatsen i utkanten av samhället.

– När vi kom fram blev jag genast orolig, berättade 33-åringen i rätten.

Oron var befogad, plötsligt såg han en maskerad man och dörren på passagerarsidan slets upp. Han försökte köra därifrån, men bilen ”bara slirade i snöblasket”. Den maskerade mannen satte sig i passagerarstolen medan ytterligare en maskerad man öppnade bildörren på ölänningens sida.

Från tingsrättens dom:

”Båda hade gevär med plast över (...) Gevären var riktade mot hans huvud och han kunde höra ett klickande ljud som om ett gevär laddades. Ytterligare en maskerad man stod passivt bakom bilen.”

Männen slog ölänningen i ansiktet med knytnävarna och hotade att döda honom samt dennes familj. En av männen sa att ölänningen skulle få böta 50 000 kronor för ”att han varit och knackat på hos dennes kusin (kvinnan).”

När den chockade och livrädde 33-åringen under hot lämnat ifrån sig mobilen och bankkoder försvann de tre männen och kvinnan från platsen i en mörk kombibil. Samtidigt swishades 65 000 kronor från ölänningen till kvinnan.

Blekinge Tingsrätt slår fast att de två beväpnade männen och kvinnan planerat och ”tillsammans och i samförstånd begått gärningen”. Påföljden bestäms för kvinnans del till fyra år i fängelse medan hennes kompanjoner döms till fyra respektive tre år.

Den ”passive” fjärde mannen döms till sex månader för medhjälp till rån. Kvartetten ska solidariskt utge ett 77 182 kronor stort skadestånd till ölänningen.

Annons

En av de inblandade männen, född 1997, förekommer under elva avsnitt i belastningsregistret och döms förutom för rån för bland annat ofredande, överträdelse av kontaktförbud, hot mot tjänsteman samt våldsamt motstånd.

Två av de fyra i ”swishrånet” har överklagat sina domar, däribland kvinnan.

Michael StåhlSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons