Annons

Het debatt om Skansenskolan

Det var många som samlades på torsdagskvällen i Kamerala Villan när Skansenskolans framtid diskuterades. En framtid många känner sig oroliga över.
Mörbylånga • Publicerad 17 augusti 2018
Över ett femtiotal personer samlades i Kamerala Villan i Mörbylånga för att diskutera Skansenskolan.Foto: Natalia Johansson

Eva Engström från Mörbylånga utvecklingsgrupp är en av personerna bakom initiativet till att ventilera och skapa en förståelse kring Skansenskolans framtid.

– Vi har tillsammans insett att det finns en del osäkerheter runt frågor som är väldigt viktiga för Mörbylånga, som till exempel skolan, säger Eva Engström som har bjudit in skolchefen, samt berörda politiker för diskussionen.

Annons

David Idermark presenterade statistik över antalet barn som går på Skansenskolan, Alunskolan samt förskolan Solvändan.

Eva Engström från Mörbylånga utvecklingsgrupp är en av personerna som bjöd in till informations- och diskussionsmötet om Skansenskolans framtid.Foto: Natalia Johansson

– Den egna prognosen förutspår en ökning av barn, säger Idermark som ser att ökningen skulle gå från 500 högstadieelever idag till 650 barn inom en tioårsperiod.

– Det är mycket barn på väg upp i åldrarna.

Av de 500 eleverna som finns idag, går 160 på friskola.

Han berättar att följande åtgärder de kommande fem åren är att se över upptagningsområdena och skolskjutsorganisationerna.

”- Viktigt är att Skansenskolan struktureras om, den blir för stor och man kan inte ha alla lokaler kvar. Den ska byggas om och renoveras. Vi vill att de två högstadieskolorna i kommunal regi ska vara likvärdiga, säger David Idermark.”

Mark- och exploateringschefen Bengt Johansson informerade om att de sista anbuden för Färjestadens skola inkommer den 26:e augusti.

– Målet är att inflyttning av elever ska ske höstterminen 2020.

När Skansenskolan står med tomma lokaler är ambitionen att efterhand renovera och göra Skansenskolan 2.0. Detta innebär en del tomma lokaler där kommunen måste hitta en lösning kring hur dessa utrymmen ska användas.

Under mötet var det många händer i luften från personer som hade andra åsikter kring frågan.

– Jag drar slutsatsen att den här satsningen är rena rama kapitalförstöringen, att minska volymen från existerande skolor som faktiskt redan finns. Jag har jättesvårt att förstå hur man ansvarsfullt kan ta ett sådant beslut. Jag tycker det handlar om att få en gökunge i Färjestaden, säger Irene Kolare, som är starkt kritisk till att kommunen bygger en skola på lånade pengar.

Annons

– Vi upphandlar en skola och betalar driften på den, åtta till tio miljoner per år, beroende på vilka åtgärder vi kan göra på vår egen verksamhet med olika lokaler. Vi har sett ett önskemål och ett behov, och vi ser att antalet elever från den norra kommundelen har fortsatt öka och vi hoppas även på en ökad inflyttning, svarar kommunalrådet Henrik Yngvesson (M).

Under drygt två timmar pågick en stundvis hätsk debatt om Skansenskolans framtid, och diskussionerna kommer pågå framöver. Nästa möte blir den 29 augusti och då är planen att även ekonomichefen ska vara med.

Natalia JohanssonSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons