Annons

Henrik bygger för dem som vill hyra sin bostad

Idag är det en byggarbetsplats. Om sex veckor inflyttning för sexton familjer i de allra första bostäderna i området som kallas Hållbar Plats utmed Järnvägsgatan i Färjestaden.
Färjestaden • Publicerad 15 november 2018
Henrik Håkansson och hans företag Ölandshem är de första som bygger bostäder på området som kallas Hållbar plats. Sexton lägenheter i nu-läget, men det kan bli fler.
Henrik Håkansson och hans företag Ölandshem är de första som bygger bostäder på området som kallas Hållbar plats. Sexton lägenheter i nu-läget, men det kan bli fler.Foto: Maria Wiell

Det är första gången sedan 2012 som det byggs hyreshus i Färjestaden, något som är hett eftertraktat. Henrik Håkansson med sitt företag Ölandshem bygger två hus med vardera åtta lägenheter.

– Det är en långsiktig satsning från min sida och därför känns det riktigt att bygga hyreslägenheter som jag vet att många frågar efter. Jag vill inte bygga för att genast sälja, jag vill istället skapa en relation till mina hyresgäster, säger Henrik där han står mitt i det som ännu är en byggarbetsplats.

Annons

Färdigutbyggt kommer området Hållbar Plats att innehålla ett stort antal byggnader, såväl flerfamiljshus som villor och radhus. Det är olika exploatörer som bygger sida vid sida. Henrik med sitt företag Ölandshem är först ut och går allt som planerat kommer han att bygga ett tredje strax intill, också det med åtta lägenheter.

– Fastigheten är stor så jag funderar också på att bygga någon form av gemensamhetsyta för hyresgästerna. Kanske ett växthus där man kan hjälpas åt att odla, eller en liten festlokal.

Henrik är mån om att bygga energisnålt. Därför har han bergvärme som kompletteras av solceller på taket och ett system med återvinning av varmluft. På så sätt skall det gå åt så lite energi som möjligt till att värma upp bostaden.

– Det är 2:or och 3:or i huset plus att alla lägenheter på nedre botten har en generös uteplats och de på andra planet har en väl tilltagen balkong.

I området kommer Mörbylånga kommun också att bygga en förskola som i dagsläget beräknas vara klar 2020. Och ett privat företag har visat intresse för att kunna bygga ett äldreboende inom området.

Maria WiellSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons