Annons

Här intar luftvärnet Öland: ”Första gången med nytt robotsystem” – ”Oerhört viktigt”

Försvarsmakten testar nya amerikanska luftvärnet som når längre – på Öland. Flera rapporter om militär aktivitet.
– Det här är en jätteviktig övning för oss, säger Jessica Krantz, kommunikationschef på luftvärnsregementet.
Öland • Publicerad 20 maj 2022
Vänster: Överbefälhavare Micael Bydén och före detta generaldirektör Peter Sandwall får en förevisning av systemet "Patriot" under övningen Aurora 17. Höger: Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.
Vänster: Överbefälhavare Micael Bydén och före detta generaldirektör Peter Sandwall får en förevisning av systemet "Patriot" under övningen Aurora 17. Höger: Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.Foto: Oddbjorn Andersson, Försvarsmakten

På torsdagen vid 20-tiden iakttog Oddbjörn Andersson en mängd militärfordon som rullade norrut på Öland.

– Först mötte jag ett tiotal och sedan såg jag uppskattningsvis ytterligare tio i närheten av Ölandsbron och norröver, berättar Oddbjörn.

Annons

– Jag blev lite förvånad att det var så många militärer.

Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.
Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.Foto: Oddbjorn Andersson

På fredagen hade Luftvärnsregementet Lv 6 och Norrbottens flygflottilj F21 pressträff för att berätta om övningen och samverkan mellan flygvapnet och armén inom luftförsvaret av Sverige.

– Militärfordonen på Öland igår hade med övningen att göra och det är luftvärnsregementet som är på Öland, berättar Jessica Krantz, kommunikationschef på luftvärnsregementet.

Fakta

Luftvärnssystem 103 Patriot

När systemet är helt infört i luftvärnsbataljonerna kommer två typer av robotar att användas. Den ena är Patriot GEM-T från Raytheon som främst är till för att skjuta ner olika typer av fientliga flygplan. Den kommer i Försvarsmakten att benämnas Robot 103 A.

Den andra är Lockheed Martins PAC-3 MSE som främst används för att bekämpa fientliga ballistiska missiler och kryssningsrobotar. Den kommer i Försvarsmakten benämnas robot 103 B.

Luftvärnssystem 103 Patriot ska fungera som en del i ett större nätverk. Det är utrustat med en datalänk, länk 16, som gör att flygplan, fartyg och markfordon kan dela på taktiska bilder och kartor med väldigt liten fördröjning. Man kan också skicka textmeddelanden, bildinformation och tala över två olika röstkanaler.

I luftvärnsbataljonerna kommer det att finnas två eldenheter med luftvärnssystem 103, Patriot. Det nya systemet innebär att det nu går att bekämpa luftmål på betydligt längre avstånd än tidigare. Med införandet av Patriotsystemet har Sverige nu också möjligheten att koordinera luftförsvaret med andra länder som har samma system.

Källa: Försvarsmakten

Här saknas innehåll

Under torsdagen och natten till fredagen omgrupperades styrkorna.

– De är på flera olika platser. Men jag kan inte prata om exakt var de är eller hur många fordon och människor det gäller.

Ölandsbladet har även fått andra rapporter från läsare om militär aktivitet på Öland senaste dygnet. Flygvapnets Luftförsvarsövning 2022 pågår från den 16 till den 25 maj tidigare.

– För första gången övas det med nya robotsystemet 103 Patriot. Ett luftvärnssystem som når längre än tidigare system, säger Jessica Krantz.

– Det håller på att införas nu och är en del av övningen på Öland.

Övningen omfattar enligt Försvarsmakten ”planering, ledning och genomförande av luftförsvarsoperationer”.

Flygvapnet övar mot morgondagens hotbild och utmaningar, användbart vid ett högkonfliktscenario med verksamhet dygnet runt under flera dygn.

Annons

– Det här är en stor övning för oss, en slutövning för de värnpliktiga som ska uppnå målsättningar för att kunna bli krigsplacerade. De muckar i mitten på juni.

”Övningen bidrar till att bygga ett starkare försvar och ökar Försvarsmaktens samlade förmåga att möta ett angrepp mot Sverige".

Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.
Totalt ett 20-tal militärfordon på väg norrut på Öland under torsdagskvällen.Foto: Oddbjorn Andersson
Magnus AnderbergSkicka e-post
Så här jobbar Ölandsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons